Bácsbokodi Horgásztó (Alsó-tó)


Térkép betöltése…
Bácsbokodi Horgásztó (Alsó-tó)
Kezelő Bácsbokodi Sporthorgász Egyesület
6453 Bácsbokod, Gróf Széchenyi István u. 80
+36-20-4878875, +36-30-2660453
bshe1976@freemail.hu
Nagysága 18ha
Általános információ a vízről A Bácsbokodi Aranykalász TSz 1974-ben, öntözővíz tárolása céljából hozta létre a tározót. Mivel már akkor is jelentős hagyományai voltak a horgászatnak, egyre nőtt az érdeklődés szélesebb körű hasznosítása iránt. Ennek érdekében 1976-ban közel 40 fővel megalakult a Bácsbokodi Aranykalász MGTSZ Horgász Egyesülete, jelenlegi nevén a Bácsbokodi Sporthorgász Egyesület. Az egyesület a Sporthorgász Egyesületek Bács-Kiskun Megyei Szövetségének tagegyesületeként tevékenykedik. 
A vízterület tulajdonosa Bácsbokod Nagyközség Önkormányzata, kezelője 2001-től ötven évig a Bácsbokodi Sporthorgász Egyesület. 
 Jellege szerint völgyzárógátas víztározó. A természet adta terepviszonyok mellett építettek egy gátat. Vizét a közepes vízhozamú Kígyós-patak táplálja, s vezeti el feleslegét. A tározó vizének minőségét rendszeresen a Szarvasi HAKI munkatársa vizsgálja, s hal-élettanilag eddig kiválónak találta. Egyetlen műtárgya az úgynevezett Barát-zsilip, alsó kifolyással. Területe a nádasokkal együtt 18 hektár. Hossza 3 kilométer, szélessége az öblös területeken 100-, az egyenesebb szakaszokon 300 méter. 
Mezőgazdasági területek, főleg szántók övezik. Közvetlen környezetét telepített kőris- és szilfák, akácosok, berki füzesek ékesítik, árnyékolják. Partját mindenhol nádas övezi, a nádasok között szabdaltan vannak horgászállások, stégek. A tározó körül közel 200 stég van, melyek az egyesület tagjainak tulajdonában vannak. A félszigetnél, kb. 15 méteres partszakaszon nincs nádas. A mederviszonyokat tekintve nem hirtelen mélyülő, de vannak 3-3,5 méteres mély részei is a tározónak. A felső, befolyó részen sekélyebb a vízoszlop. A szélvizeken laposok és szakadtak váltakoznak. Átlagmélysége 2 méter, ami nagyon ideális, mert a kánikulai időket is át tudják vészelni a halak. A területet elárasztásakor tereprendezés nem volt, a patak völgyében lévő bokrokat, fákat, tuskókat benne hagyták, melyek kiváló búvó- és ívó helyeket nyújtanak a halaknak.
Megközelítés Az 55-ös főúton Csávoly községnél jobbra kanyarodva Bácsbokod felé, majd 6 kilométert haladva balra kell kanyarodni a betonútra. Innen 1 kilométer után, földúton érkezünk meg a vízpartra. A tározózó földúton gépkocsival teljesen körbe járható, esős időben sem kell elakadástól tartani. 
A kiszemelt horgászhely mögött lehet parkolni úgy, hogy a gépkocsival közlekedőket ne akadályozzuk.
Parkolási lehetőség A tó partján , közvetlenül a horgászállás mellett.
Halállomány HALFAUNA - FOGÁSI ESÉLYEK
A tó legjelentősebb, és legtöbbet horgászott hala a ponty, ezért a pontyállomány elég jelentős. Több nagyobb ponty is van a vízben, látni mozgásukat, de ezek olyan akadós területen húzzák meg magukat, hogy csak kevesen próbálkoznak kifogásukkal. A nagytestű pontyok védelme érdekében, az 5 kiló felettieket kíméletes horogszabadítás és fotózást követően, vissza kell helyezni a vízbe. 
Amurok is úszkálnak a tározóban. Pontyozás közben, kukoricával gyakran ráharapnak a 10-15 kiló feletti torpedók.
A kilencvenes években volt igazán híres a Bácsbokodi víztározó harcsáiról, országos mennyiségben és méretben is benne voltunk az első tízben. Még az ősállomány egyedeiből lapulnak a mederben 110-120 kilósak, de ezeket a hatalmas példányokat, ha véletlenül meg akadnak, kifogni lehetetlenség. Néhányan sutpekos - elálló csöves - módszerrel, tenyeres kárász vagy dévér csalival próbálkoznak, de gyakran felveszik a pontyoknak felkínált pelletet és a bojlit is. Amikor a dévér csapatok a nádszéleken ívnak, a harcsák követik a megszédült fehérnépséget, és a part mellet lapulva várják őket. Így fogott Kis Ferenc 2011-ben egymást követő napokon pergetve egy 51- és egy 33 kilósat. Ősszel, erős felszereléssel, jól vezetett gumihallal, támolygó villantóval, jó eséllyel számíthatnak harcsára. Aki úszós vagy fenekező szereléssel szeretné horogra csábítani a nagybajuszút, annak érdemes a helyiek véleményét kérni, szívesen segítenek, elmondják a titkos helyeket. 
A fogási adatok azt bizonyítják, hogy a két konkurens ragadozó közül, 2/3-1/3 a süllő javára. Több helyen ez a tapasztalat. A süllő itt is kiszorítja életteréről a csukát. A tározón engedélyezett a pergető horgászat úgy, hogy ne zavarjuk horgásztársainkat. Érdemes a partot végigjárni, és a szabad stégekről a műcsalik színes skálájával vallatni a vizet. Süllőre az egy vagy kétfarkú fehér twisterrel, a küsz utánzatú gumihalakkal és a felúszó wobblerekkel csábíthatjuk horogra a tüskéshátúakat. Csukára a matt körforgó és a támolygó villantók eredményesek. Aki a kényelmesebb ragadozóhal horgászat híve, a mederben lapuló akadók miatt ajánlatos az élő csalit úszós módszerrel felkínálni. A tó körül vannak kimondottan csukás részek. A nádfalas, és mélyebb részeken inkább számíthatunk rájuk. A helyi horgászok szívesen segítenek, azt is megmondják, hogy hová dobjon az idegen vízen nem jártas napijegyes.
Elenyésző számban balinok is szelik a vizet. Főleg ősszel lehet látni rablásukat, amikor a küszcsapatok a mélyebb vizekre vonulnak. Tízöt éve lettek telepítve azzal a céllal, hogy az aprónépséget ritkítsák, illetve sporthalnak. Célzottan nem horgásszák, sok 5-6 kilós kerül horogra, majd visszahelyezésre, az idei év nyarán egy közel 8 kilós került horogvégre. 
Gyönyörű a tározó keszegállománya, ezüstkárászból szép példányok csalhatók horogra, nem ritkán veszik fel a csalit a 40-50 dekásak. Szép a dévér állomány, az eddigi legnagyobb kifogott példány 4 kilós fölötti volt. Vörösszárnyú, szélhajtó küsz. A finomabb szerelékkel horgászók csaliját keszegezés közben compó is felcsípheti, óvatos kapását ne hirtelenkedjük el, mert gyönyörű példányok úszkálnak még a vízben. Törpeharcsa szinte nincs a vízben.
Telepítések A telepítések a Halgazdálkodási üzemterv szerint történnek. 
A szakhatóság az egyesület részére jóváhagyta, hogy ettől az eladott a napijegyek mértékben eltérhetnek, ezért cserébe tilalmi idő semmilyen nemes halra nincs a horgásztavon. Ezt minden évben megyei szinten megkérik. 
Éves szinten 125 mázsa ponty kerül kihelyezésre, ebből 100 mázsa P3-as horogérett, és 25 mázsa 2 nyaras. E mellett csukából és süllőből előneveltek telepítésére kerül sor, átlagsúlyban 5-20-25 dekásak, évente összesen 2-4 mázsa között. 
Évről évre bőséges a fehérhal állomány természetes szaporodása, jut a ragadozóknak, és a keszeghorgászoknak egyaránt.
Fajlagos tilalom Nincsen semmilyen halfajra.
Napijegy árak Felnőtt napi területi jegy 3000Ft
Ifjúsági napi területi jegy 2500Ft
Gyermek napi területi jegy 500Ft
Felnőtt napi 24 órás jegy 3500Ft (du. 4 órától a következő nap du. 4 óráig)
Ifjúsági napi 24 órás jegy 3000 Ft
Éjszakai horgászat Lehetséges.
Napijegy váltási helyek Dancsó-Transz Kft. horgászbolt 6453 Bácsbokod, Dózsa György u. 58/A
Helyi kiemelt horgászati szabályok Kizárólag elektromos csónakmotor használható! (Kivétel a halőrzés és vízminőség-megóvás céljából történő használat.)
A csónakhoz használt letűző karókat a horgászat befejeztével el kell távolítani a mederből.
Felnőtt napi területi engedéllyel fogható hal mennyisége: - méretkorlátozás alá eső halakból: 2db+1db, melyek egyedsúlya nem haladhatja meg az 5 kg-ot.
Haltelepítés után csak annak adható ki napi területi jegy, aki addig már 5 napi területi jegyet váltott az adott évben.5 kg egyéb hal naponta pettyes és fehér busa korlátlanul.
Bojlis horgászat Távirányítású etetőhajó, gyári típusú illetve ahhoz hasonló felépítményű használata engedélyezett. A célzottan bojlis módszerrel horgászó horgász a horgászat során köteles magánál tartani pontyzsákot, pontymatracot és sebfertőtlenítőt.
Etetési korlátozások Napi 5 kg jó minőségű etetőanyag használata engedélyezett.
Csónak használat Lehetséges.
Lékhorgászat Jégről horgászni az Országos Horgászrendnek megfelelően lehetséges.
Pergetés Engedélyezett.
Sátorozási lehetőség Lehetséges.
Szállás Előzetes megbeszélés és bejelentkezés alapján.
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: