Újdonságok a Maros Mixnél IX. - Bolognai mestertitkok 1. rész

Újdonságok a Maros Mixnél IX. - Bolognai mestertitkok 1. rész

Napjainkban egyre nagyobb népességűvé válik a finomszerelékes horgászok tábora, s közöttünk is egyre népesebb az a réteg, akik a folyóvizeink gazdag keszegállományát veszik üldözőbe. A többség rakós vagy feederbottal vallatja kisebb-nagyobb folyóinkat, de növekszik azok száma, akik hosszabb-rövidebb bolognaival érnek el irigylésre méltó sikereket.

A bolognai - mint ahogyan a neve is mutatja - olaszországi származású. E bottípus kifejlesztésekor eredetileg a letisztult vizek partjának szélén megbúvó domolykók „megritkítása” volt a cél, de a későbbiekben igen széleskörűen kezdték alkalmazni különféle vizeken, különböző halfajokra. Napjainkra ezt a módszert is tökéletesre fejlesztették művelői, nemritkán kimagasló eredménnyel alkalmazzák. Széleskörű elterjedésének talán egyetlen egy gátja, hogy a módszer folyóvizeink meghorgászásának legtechnikásabb eszköze, hatékony használatának elsajátítása sok gyakorlást igényel. A következőkben azokat az apróságokat fogjuk nektek bemutatni, melyeket alkalmazva ti is eredményesen vehetitek üldözőbe kisebb vagy nagyobb áramlással rendelkező vizeink pikkelyeseit.

Az első szempont, ha bolognai botos horgászatra adjuk a fejünket, hogy milyen hosszú botot vegyünk?

Tubertini Level SP bolognai tökéletes választás azoknak, akik univerzális, megbízható botra vágynak

A kérdés megválaszolása előtt nézzük meg, milyen tulajdonságok jellemzik magát a bolognait. Ezek egytalpas gyűrűkkel szerelt teleszkópos botok. Míg a nyél felőli tagokon egy-egy gyűrűt találunk, addig a spicchez közeli tagokon - különösen a spiccen - több csúszógyűrű is helyet kap. Fontos, hogy e a csúszógyűrűk boton megszoruló hüvelyét a bot saját anyagából alakították ki, ami jelentősen növeli a tagok stabilitását. A gyűrűk szerepe részben a zsinór távoltartása a bottesttől, részben pedig a botot érő terhelés tökéletest minél jobban közelítő elosztása.

Magasított szárú egytalpú gyűrűk jellemzik a bolognai botokat

Az orsók rögzítésére békazáras megoldást alkalmaznak a gyártók, ezzel elkerülhető a bot nyélrészének vastagítása. Az orsótartó elhelyezkedése akkor tökéletes, ha az alatta található nyélrész körülbelül 8-10 centivel hosszabb az alkarunknál. A túl rövid nyéllel nemcsak a dobások válnak nehézkessé, hanem a horgászat közben - mivel azt kézben tartott bottal műveljük - lényegesen hamarabb fáradunk, nehezebben kontrolláljuk úszónk mozgását is.

Békazár: egyszerű és tökéletes!

A fentiek alapján mindenkiben kialakulhatott egy kép a bolognai botról. Térjünk vissza a már feltett kérdéshez!

Mindig a körülmények választják ki az adott bothosszt

A botok 5-10 méteres hosszban készülnek, de 6 méteres hossz alatti bolognait jól helyettesíthetünk más - pl. match- - botokkal is, így ennek a hossznak a beszerzése nem feltétlenül szükséges. A megfelelő hosszúságú bot kiválasztását három fő szempont befolyásolja:

  • adott víz mélysége,
  • szél erőssége,
  • meghorgászandó távolság.

A bot hosszának a víz mélységéhez viszonyítva minden esetben legalább egy méterrel hosszabbnak kell lennie. A mélységgel megegyező, vagy annál rövidebb bottal nagyon körülményesek lesznek a dobásaink, a leakadó végszerelék pedig gyakran szakadáshoz, rosszabb esetben bottöréshez vezethet.

A dobást mindig nagy körültekintéssel végezzük! Ellenkező esetben sérülhet a felszerelés…

Erősebb szél és kedvezőtlen szélirány vagy a nagyobb távolság meghorgászása esetén előnyösebb, ha a botunk hossza 2-3 méterrel is nagyobb, mint a meghorgászni kívánt vízmélység. A lényeg, hogy az úszónk mozgását a horgászat alatt végig kontrollálni tudjuk, ami egy hosszabb bottal mindig könnyebben megoldható. A vásárlásnál szempont még a kiválasztott bot súlya, hiszen egy könnyebb bottal lényegesen kényelmesebb és kevésbé fárasztó a horgászat. Ennek azonban csak pénztárcánk szab határt, hiszen a könnyebb botok lényegesen drágábbak is, mint súlyosabb társaik. Szempont még a fogni kívánt halak mérete is. Azok, akik a finom horgászatot kedvelik, lényegesen élvezetesebb horgászatot folytathatnak egy lágyabb bottal, míg a kifejezetten nagyhalra vágyók - vagy az állóvízen bolognaival pontyozók mostanában egyre gyarapodó táborának - helyes választása a keményebb bot. A hazai gyakorlat és a tapasztalatok alapján a 7 méteres hossz az, ami a legtöbb esetben megfelelő.

A bot kiválasztása után következik a megfelelő orsó vásárlása. Itt is, mint a bot esetében, erősen megoszlanak a vélemények. Tapasztalataim szerint az orsó megfelelő mérete és hibátlan, precízen beállítható fékrendszere a fő követelmény. Jobban szeretem a nagyobb méterű, 40-es orsókat, így nektek is az ezek közötti keresgélést ajánlom.

A Tubertini Level SP Specimen és a Tubertini Azteka 4000 között tökéletes az összhang

Amikor ezzel megvagyunk, kiválasztjuk a horgászatunkhoz megfelelő zsinórt. Nincs szükség nagyon vékony zsinórok használatára, a matchbotos horgászat igényeihez képest valamivel vastagabb, 16-18-as zsinórokat használok. Természetesen az előke ezeknél lehet lényegesen vékonyabb. Sőt! Kell is, hogy vékonyabb legyen, egyébként akadások esetén kocsi-ló odaveszne, ami mindig kellemetlenül érinti a szórakozni vágyó horgászt. Óriási hiba, mikor valaki merülő zsinórt vásárol a bolognaival történő horgászatához. E módszernél követelmény a kis nyúlású, nem merülő zsinór. A kis nyúlást a távolság és az 5-8 méteres vízmélység indokolja, míg a merülés ellen a bot és az úszó közötti folyamatos kontroll igénye szól, melynek kielégítése a süllyedő zsinórokkal lehetetlen lenne.

A merülő zsinór (a bal oldalon) nem bolognaizni való! Válasszunk olyan zsinórt, mely nem merül, így tökéletesen kontrolálni tudjuk az úszónkat!

Folyóvízi horgászatról lévén szó, nem maradhat el a megfelelő úszó kiválasztása sem. Előnyben részesítem a fordított csepp alakú, zömökebb testű úszókat. Fontos a jól látható, vastagabb antenna, valamint a hosszú karbon szár. Kerüljük a fémből és üvegszálból készült szárral rendelkező úszókat, mert azok dobás közben lényegesen könnyebben gubancolódnak, ami csak keserűséget és bosszúságot okoz. Javaslom a Maros Mix úszókat, mert kidolgozásban és minőségben még az extrém körülmények között is teljesen megfelelnek.

Különböző formák a megfelelő úszóvezetés érdekében

Persze a megfelelő úszó kiválasztása mit sem ér, ha az nem megfelelő módon van kisúlyozva. Ólmozásnál két alap-variációt különítek el:

  1. láncólmozást alakítok ki, vagy
  2. nagyobb méretű csepp-, és néhány kisebb sörétólmot használok.

Láncólmozásnál az úszót sörétólmokkal súlyozzuk tökéletesre. A sörétek száma az úszó méretétől függően 10-50 db is lehet. Fontos, hogy az ólmok alulról fölfelé, növekvő méretsorrendben helyezkedjenek el.

Amikor nagyobb méretű cseppólmot használunk, az ólmozást lényegében úgy készítjük el, mint a hagyományos rakós botos szerelékek készítésénél. A cseppólom az úszó összes teherbírásának körülbelül 70-75%-a, míg a maradék 25-30%-ot 4-5 db sörétólommal oldjuk meg. A sörétek felhelyezésénél fontos a szabályos, láncólmozás szerű elosztás, mert ezzel tudjuk kivédeni a horgászat közben egyébként bekövetkező gubancokat.

Olasz mintára készült láncólmozás

Végezetül néhány szót ejtsünk a megfelelő horgok kiválasztásáról is! A lágyabb, teljes hosszban dolgozó bolognai botok esetében az egészen vékony zsinórig és a hozzá illő kicsi (18-22) horgokig is el lehet menni. A nagy többség - beleérve magamat is - azonban jobban szereti a keményebb, ugyanakkor hajlékony spiccű botokat.

Univerzális botokkal minden megoldható

Ezekre a típusokra azonban már nem valók az előbb említett pici horgok és extra vékony zsinórok, hiszen a bot keménységéből adódóan már a bevágásnál szakadás lenne a végeredmény. Függetlenül attól, hogy az esetek többségében élő anyaggal (csonti, giliszta) csalizunk, ne használjunk 16-osnál kisebb horgokat. Mivel bolognaival erőteljesebben és szigorúan bánunk a megakasztott hallal, a vékony húsú, hajlékony horgok használatát is kerüljük el. Ha vadul küzdő márnákra és pontyokra készítünk szereléket, akkor a kifejezetten vastaghúsú, erős horgokat részesítsük előnyben.

Válasszuk a kicsit nagyobb, vastagabb húsú horgokat!
Folyóvízi horgászathoz készítsünk előre előkéket, melyek védelme tökéletesen fadobozos előketartókkal oldható meg

Ezzel áttekintettük azokat a kiindulási alapokat, melyek nagy segítségünkre lehetnek a megfelelő bot, orsó, zsinór és horgok kiválasztásában. A következő részekben áttekintjük, miként helyezkedjünk el a vízparton, hogyan készítsük el felszerelésünket, milyen szempontokat vegyünk figyelembe keverékünk alkotóinak kiválasztásakor, elkészítésekor, majd céltudatosan üldözőbe vesszük kedvenc pikkelyeseinket.

A következőkben áttekintjük, mire célszerű odafigyelni kipakolásnál…
… szerelékünk és…
… etetőanyagunk kiválasztásánál…
… és elkészítésénél
Áttekintjük az etetés helyes elvégzését, hogy ti is…
… hasonlóan szép zsákmánnyal fejezzétek be horgászatotokat

Írta: Hajagos-Tóth Tamás (Donald)
Fotó: Egedi Róbert, Hajagos-Tóth Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.