A zselizi versenypálya titkai

A zselizi versenypálya titkai

Ezúttal a Duna egyik mellékfolyójára kísértem el Attilát, a szlovák Garam folyóra, amely 289 km hosszú és az Alacsony-Tátrában ered Királyhegynél, majd Párkány mellett, Esztergommal szemben ömlik a Dunába.

A folyó e szakaszán már a 90-es évek elejétől intenzív versenyeztetés zajlik. Tavaly 21. alkalommal került megrendezésre az a nemzetközi színvonalú vándorkupa, amelyen évről évre a környező országok legjobb horgászai mérik össze tudásukat. Az egykori méltán híres zselizi versenypálya fénykorának egy óriási beruházás vetett véget, amely során megépült a Zselizi Vízerőmű. A régi pálya vízszintje jelentősen lecsökkent, ezért az új pályát a felduzzasztott területen alakították ki.

Attila ezúttal a szlovák Garam folyón horgászott
A régi versenypálya
Az erőmű félkész állapotában

A forgatás napja előtti próbahorgászat egyértelművé tette, hogy a pályán ebben a hideg időben a fő hal a szilvaorrú keszeg, ráadásul azon a napon a horgászat végére egy kb. 2 kg-os ponty is horogra akadt. Így Attila bizakodva kezdte meg a horgászatot. A hal nagy mennyiségben jelen van, ezért Attila mindössze 5 alapozó dobást végzett, és a kosárba kizárólag kukorica és etetőanyag került. Ennél a stratégiánál a halak helyben tartását a gyakori és pontos dobálás biztosítja. Az etetőanyag a végletekig le volt egyszerűsítve, hiszen Attila mindössze 2 kg Haldorádó Top1 Bream etetőanyagot kevert natúr állapotban, amelyhez minden dobásnál Haldorádó Édesítőszert és Haldorádó Aroma Tuning Nagy Dévér aromát adagolt. A kukoricás alapozás után már csontis horgászattal indult a peca, amelyből jutott a horgászhelyre, és természetesen a horogra is ez került.

A natúr állapotban bekevert etetőanyaghoz Attila minden dobásnál édesítőszert és aromát adagolt

Az első hal rögtön egy potyka volt, amelyet egy szilvaorrú, majd egy újabb potyka követett. A kukoricás alap és az édes etetőanyag megtette hatását, az elején a pontyok alig akarták a horgászhelyre engedni a szilvaorrú keszegeket. Ahogy telt az idő, a csontis horgászat meghozta eredményét és a pontyok szépen lassan átengedték az etetést a szebbnél szebb szilvaorrú keszegeknek, melyek közül több is megközelítette az 1 kg körüli méretet.

Az első hal rögtön egy potyka volt…
… amelyet egy szilvaorrú…
… majd egy újabb potyka követett
A szebb szilvaorrú keszegek…
… megközelítették az 1 kg-os súlyt

Attila a nemzetközi versenyszabályzatnak is megfelelő csúszó végszereléket használt, melynek elemei a következők voltak: karabineres forgókapocs, kúpos gumiütköző, feederes forgókapocs. A víz sodrása lehetővé tette a 20-30 g-os kosarak használatát, ezért Attila egy 30 g-os Haldorádó Special Round Feeder kosarat használt. A horgok közül a Gamakatsu Team Feeder Fine Feeder horogcsaládra esett Attila választása, melyek méretét a halak kapókedvéhez igazította. Szerencsére elég aktív volt a szilvaorrú ahhoz, hogy mindvégig a 10-es méret bizonyuljon a legjobb választásnak.

A használt végszerelék…
… és alkotóelemei
Attila előszeretettel használja a Gamakatsu Team Feeder Fine Feeder horgokat

Ami a bot-orsó párost illeti, Attila egy a versenyhorgászat igényeit is kielégítő kombinációt hozott magával, amely egy by Döme Team Feeder 360 L típusú botból és egy 40-es méretű by Döme Team Feeder Super Sensitive elsőfékes orsóból állt. Az orsó dobjára 0,18 mm átmérőjű by Döme Team Feeder Super Sensitive főzsinór került.

A by Döme Team Feeder 360 L bot…
… és a by Döme Team Feeder Super Sensitive orsó a versenyhorgászat igényeit is kielégítő páros
Az orsó dobjára 0,18 mm átmérőjű by Döme Team Feeder Super Sensitive főzsinór került

A hal mindvégig aktív volt, szebbnél szebb szilvaorrú keszegek kerültek horogra, valamint a horgászat elején két ponty is beköszönt. 

Biztosak vagyunk benne, hogy az új pálya méltó utódja lesz a réginek, már alig várjuk, hogy itt horgásszunk

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.