Method Suli 14. rész – Őszi, téli finomítás

Method Suli 14. rész – Őszi, téli finomítás

Közeleg a tél! Az elmúlt évek sikersorozatának elcsépelt mondata ez, de most éppen aktuális, hiszen már az ősz nagy része mögöttünk van, és nemsokára a naptár szerint is tél lesz. A vizek hűlnek, és nekünk, horgászoknak alkalmazkodni kell a halak lelassuló életműködéséhez. Hogy érthetőbb legyek, ideje finomítani mind a végszerelékünkön, mind pedig a csalogatóanyagok terén, ha továbbra is szeretnénk szép pontyokat fogni. Ebben a részben egy kicsit visszatérünk a kezdetekhez és kötözgetünk kicsit, de azért horgászatra is sor kerül majd!

A megfelelő erőgumi kiválasztása
Az erőgumit érdemes úgy kiválasztani, hogy rugalmassága a horgászatunkhoz, felszerelésünkhöz ideális legyen. Nem szabad túl lágyat választani, mert azzal nehéz dobni, hiszen elnyeli a lendítés során keletkező energiát, de a túlságosan feszes sem jó, hiszen akkor semmit sem ér a beiktatása.

Jó pár erőgumi érhető el a kínálatban

A By Döme TEAM FEEDER Carp Feeder Gum három méretben kapható, ezek közül az 1 mm-es jöhet szóba method végszerelékhez. Ez a gumi nagyon lágy, ugyanakkor rugalmas változat. Akkor ajánlom, ha közepes távolságot horgászunk meg, és a fogható halak nem túl nagyok. Ezt ugyanis egy termetes ponty koppanásig kihúzza, de vissza nem tud húzni a gumi, így semmit nem ér a használata.

Nem csak méretben, de színben is különböznek egymástól az erőgumik

A közepes távolságok megdobásához, method módszerhez a Drennan Power Gum terméket használom. Ez az erőgumi család több, eltérő tagból áll. Van köztük közepesen erős és kifejezetten feszes is. Többféle színben is létezik, így minden körülményhez és vízhez találhatunk megfelelőt a kínálatban. Hűlő vízre előszeretettel alkalmazom a „füstszínű” gumikat, mert ezek az egyre tisztuló vízben sem ütnek el a mederfenéktől és nem keltenek gyanakvást a pontyokban. Átlagos méretű pontyokhoz, 40-70 méteres dobástávolsághoz a 10 librás változatot használom.

A füstszínű gumik a letisztult vízben kiválóan beleolvadnak az aljzatba

Erőgumis végszerelék
Hideg vagy hűlő vízben érdemes lehet már vékonyabb előkével és kisebb horoggal pecázni. Annak érdekében, hogy ezt halvesztés nélkül megtehessük, célszerű úgynevezett erőgumit a végszerelékbe iktatni. Ennek köszönhetően a felszerelés kap egy kis plusz rugalmasságot, így az már alkalmassá válik a finomításra.

Az erőgumi bekötésének legegyszerűbb módja, ha egy forgót iktatunk be a gumi és a dobóelőke közé

A gumi beiktatásának legegyszerűbb módja, ha a főzsinór (vagy dobóelőke) végébe kötünk egy forgót, majd ebbe egy 50 cm-es erőgumi darabot, amelyen a kosár tud csúszni. A kosarat alulról természetesen ugyanúgy egy gyorskapocs ütközteti meg, mint normál esetben.

„Elhagyós” erőgumis végszerelék
Vannak olyan tavak, ahol szigorúak a szabályok, és a kosárnak nem szabad felül megütköznie semmiben. Ez azért van így, hogy szakadás esetén a hal ne cipelje magával az ólmot vagy az etetőkosarat. Erre is van megoldás, amit az egyszerűség kedvéért képekbe rendezve mutatok meg:

1. lépés: a fél méteres gumidarab egyik végére kötünk egy egyszerű hurkot
2. lépés: a hurkot és a felesleges gumidarabot levágjuk
3. lépés: Ilyen kisméretű csomó marad a gumi végén
4. lépés: A gumira egy „hóhér” csomóval kell rögzíteni a dobóelőkét, így egy kisméretű csomót kapunk, amely át tud csúszni a kosár csövén
5. lépés: A kosár felhelyezése után alulról egy nagyobb méretű gyorskapoccsal kell lezárni a végszereléket

Lefinomított végszerelék
A teljességhez tartozik, hogy az olyan tavakon, ahol tiltják a fix kosarak használatát, általában a fonott dobóelőke használatát is korlátozzák. Ekkor kerül képbe a By döme TEAM FEEDER Tapered Line, amely egy 15 méteres zsinórdarab. Ez 0,20 mm-ről felvastagszik 0,31 mm-re. Annak érdekében, hogy a csomó, amivel rögzítjük, tartós maradjon, ebből a zsinórszálból kb. 1,5-2 méteres, 0,22 mm-nél vékonyabb darabot le kell vágni, így a 0,22 mm-es főzsinórunkat a 0,22 mm-es vastag dobóelőkével lehet összekötni, de a „csapó” rész már 0,31 mm-es lesz!

A By Döme TF Tapered Line jó alternatíva, ha monofil dobóelőkére van szükség
A vékony horogelőke ebben az időszakban már kötelező, legyen az fonott vagy monofil

A lefinomított végszerelék még annyiban különbözik az eddig használtakétól, hogy jóval vékonyabb előkével és kisebb horoggal van kombinálva, és a csali is valamelyest kisebb, mint amit eddig használtunk. A vékony előke lehet akár Braxx Pro 0,04-0,06 mm-es fonott zsinór, de akár 0,12-0,14 mm Method Mono Hook Line is. Ez utóbbi előnye, hogy a letisztult vízben kevésbé feltűnő. Ennek megkötése pont úgy történik, mint az eddigieknek. Figyelni kell arra, hogy a monofil előkés methodozáshoz olyan horgot kell választani, amelynek füle kifelé van hajlítva. Így a merevebb zsinór miatt sem fog a horog elállni.
Horog tekintetében ebben az időszakban is előszeretettel használom a Guru QM1-es típust, azonban a 10-es méret helyett ilyenkor már inkább a 12-es kerül a horogelőkére.

A Guru QM1 jól bevált hideg vízi horog
Kicsit hátrahajló füle alkalmassá teszi ezt a horgot arra, hogy akár monofil zsinórral is megköthessük
Ebben az időszakban már többet kell a kapásra várni
Az ilyen szép pontyok ilyenkor is horogra csalhatók

Hideg vízi csalogatóanyagok
Etetőanyag terén a kifejezetten hideg vízre ajánlott termékekből érdemes választani. A legegyszerűbb a Ready Method etetőanyagok és pelletek közül a Winter és a Spring változatot bevetni, amelyek a néhány fokos vízben is attraktívak maradnak és csalogatóhatásuk többszöröse a normál kajákénak. A Ready Method Pelleteket felhasználás előtt érdemes kevés CSL Tuning adalékkal felfrissíteni, valamint ebben az időszakban már Édesítőszert is bátran szórhatunk rá.

Céltudatos hideg vízi pontyozáshoz összeállított keverék
Lehűlt vízben az aromák és ízesítők felértékelődnek
A Ready Method Pelleteket a CSL Tuning adalékkal érdemes kicsit felfrissíteni
Az Édesítőszer megtapad a pelletek felületén

Hideg vízi csalik
Csalik terén már elsősorban a kicsi, könnyű golyókat vagy hordócskákat célszerű tüskére tűzni. A BlendeX Hydro Method jó választás erre az időszakra is. Elsősorban a kisebb mérettel érdemes próbálkozni. Kétféle ízvilágot kedvelek nagyon ebből a családból, amik télen is jó szolgálatot tesznek, ez az Eper + Méz és a Tintahal + Polip.

A BlendeX Hydro Method Eper + Méz és Tintahal + Polip bevált hideg vízi csalik
A kisebb méretű BlendeX Hydro golyócska akár a 12-es QM1 horog mellé is ideális

Tipp: A BlendeX csalik dobozában lévő kis fiolában található összes aromát a horgászat előtti este nyomjuk rá a doboz tartalmára, majd jól rázzuk azt össze. Így egy túlaromázott, a vízben sokáig feltűnő, attraktív csalit kapunk.

A BlendeX csalik dobozában található kis fiola aromát 1-2 nappal a bevetés előtt érdemes a csalikra önteni. Ezzel megsokszorozhatjuk a csali fogósságát

Kitartó várakozás
Hűlő vagy hideg vízben a kapásra várás időtartama nagyban megnőhet. Ekkor a vízbe csobbanástól számítva akár 20-25 perc is eltelhet, mire megmozdul a spicc. Annak érdekében, hogy a gombócunk csalogatóhatása a hosszú várakozás során se csorbuljon, bátran lehet rányomni BlendeX Serumot. Ezek a sűrű aromák megtapadnak a gombóc felületén és az etetőanyag oldódása után is a kosár környékén maradnak.

A Tintahal + Polip ízű Serumot a megegyező ízű csalira érdemes rányomni
Az Eper + Méz Serum minden édes csalival és etetőanyaggal jól kombinálható
A Serumnak köszöngetően a hosszabb várakozások során is biztosak lehetünk abban, hogy az etetőanyag csalogatóhatása még tart

Az őszi és a téli horgászatok is lehetnek szórakoztatók, és még ha a korai sötétedés miatt kevesebbet is lehetünk a vízparton, mindenképp érdemes néhány órát kint tölteni. Remélem, hogy ebben az írásban találtatok olyan praktikákat, amelyek segítségével kicsit ki lehet tolni a szezon végét.

Késő ősszel és télen is horogra lehet csalni a pontyokat, ha alkalmazkodunk a körülményekhez

Írta: Sipos Gábor
Fotó: Putz Tamás
Videó: Putz Tamás, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.