Bojlis Suli 14. - Gubancgátló csőre épített fix végszerelékek összeállítása

Bojlis Suli 14. - Gubancgátló csőre épített fix végszerelékek összeállítása

Arra kérnék minden olyan mentalitású olvasót, akik évek óta nem tudnak kibékülni a bojlis horgászattal (valamint a hozzá párosuló önakasztós, fix végszerelékkel) és minden fórumban a módszer sportszerűtlenségéről akarják meggyőzni az embereket, azok inkább ne is olvassák el ezt az írást, és ne gerjesszenek újabb szükségtelen vitát! Akit viszont érdekel, hogyan is néz ki a gubancgátló csőre épített fix végszerelék legegyszerűbb változatainak elkészítése, és hogyan is kell azokat használni, az tartson velem!

Fix vagy csúszó végszerelék?

A fix végszerelék típus - ellentétben az előző részben bemutatatott alap csúszó végszerelékekkel - kifejezetten az önakasztást szolgálja. Azaz a horgot felszippantó halnak esélyt sem ad (ha jól van összeállítva), hogy megszabaduljon attól. Sőt, a horgász aktív közreműködése nélkül (a megfelelő ólomnehezék) segítségével, a saját szájába húzza bele a veszélyes fegyvert. Erről a horgász többnyire „füstölős” kapás formájában értesül. A hal megérezve a veszélyt, örült tempóban próbál menekülni és szabadulni a „kolonctól”. A bevágás szinte teljesen szükségtelen, sőt gyakorta káros (!), hiszen a horog már úgyis mélyen a hal szájában van. A nyeletőfék visszakapcsolása után, máris megkezdődhet a fárasztás. Az önakasztós végszerelék használata nagy távolságban való horgászatnál már egyértelműen nélkülözhetetlen a sikerhez. A „nagy távolság” kifejezés kapcsán ne csak a 200-300 méterre bevontatott szerelékekre gondoljatok! Monofil főzsinór használata esetében még a legmerevebb is nyúlik minimum 10%-ot. Így egy 70-80 méterre bevetett végszerelékkel is tud a hal jó néhány centit úgy „játszani”, hogy abból mi semmit nem veszünk észre. Ráadásul, ahogy nő a távolság, úgy csökken a hozzánk eljutó jelzések száma. A biztos akadás ekkor kizárólag fix végszerelékkel valósítgató meg!

Melyiket válasszam?

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy minden esetben gondoljuk végig a fix végszerelék összeállítását és működését, még a horgászat megkezdése előtt! Nyilván egy kezdő, kevés tapasztalattal rendelkező, a meghorgászandó vízterületet nem ismerő horgász nehezen tudja a megfelelő végszereléket kiválasztani elsőre. Ebben az írásban megpróbáltam olyan, nagyon könnyen összeállítható, kiváló minőségű, kizárólag FOX márkájú végszerelékeket összegyűjteni, amelyek alkalmazása nem okoz majd csalódást! Írásomból talán arra is fény derül, hogy milyen előnyökkel jár egy-egy típus. Ebben a cikkben a gubancgátló csőre, míg a következő részben az ólombetétes fonott zsinórra (lead core) épített végszerelékeket teszem nagyító alá. Aki eddig elolvasta soraim, abban máris joggal merül fel a kérdés, hogy mi a különbség a két végszerelék között? Miért kell az egyiknél gubancgátló csövet, míg a másiknál ólombetétes zsinórt alkalmazni?

Dobva vagy bevontatva juttatod be a végszereléked?

Ha nagyon le a akarom egyszerűsíteni a kérdésekre a választ, akkor ez a következőképpen hangzana.

  1. A gubancgátló csőre épített végszerelékek létjogosultsága a partról történő horgászatok során értékelődik fel igazán, amikor a végszereléket kizárólag dobva lehet bejuttatni. A vastag cső meggátolja, hogy a vékony fonott (és többnyire nagyon lágy) horogelőke visszacsapódva a főzsinórra tekeredjen. Tulajdonképpen a cső neve elárulja, hogy mire is való! Azaz gubancgátló szerepet tölt be. Nincs annál bosszantóbb, amikor órákat ülünk a bot mögött, miközben semmi esélyünk a halfogásra, hiszen a feltekeredett horogelőkét nem fogja a hal a főzsinórról letekerni…
  2. Az ólombetétes fonott zsinórra épített végszerelékek „gerince” is lényegesen vastagabb és merevebb, mint főzsinórunk, de erre bizony még feltekeredhet egy hosszúra hagyott, lágy horogelőke a dobás során. Tehát ez a fajta végszerelék típus nem nyújt 100%-os védelmet a gubancok ellen, de nem is ez az elsődleges feladata! Ezért az ilyen végszerelékeket inkább a behordós horgászmódszerekhez ajánlom. Természetesen emellett számos hasznos és jó tulajdonsággal rendelkeznek, de ezek aprólékos bemutatását már a következő részbe szánom.

Tehát ha az elsődleges kérdés - „dobva agy behordva kell a végszereléket bejuttatni?” - eldőlt, máris közelebb jutottunk a jó megoldáshoz. Ebben a részben a dobáshoz ajánlott, gubancgátló csőre épített - és nekem nagyon jól bevált - végszerelék típusokat kívánom bemutatni.

FOX Camo Tubing Rigs With Safety Cips (FOX végszerelék csomag - lágy csövön fix 1.)

A Camo Tubing Rigs With Safety Clips gubancgátlós szerelék hosszú és rugalmas csöve speciális színének és felületének köszönhetően nagyon jól beleolvad a legtöbb meder mintázatába. A cső a dobás közben kialakuló gubancoktól és a fenéken történő dörzsölődés miatti zsinórsérülésétől is garantáltan megóvja a végszereléket. Az együttesnek része a Carp Safety Lead Clip, ami speciális biztosítószege révén a műanyag testbe pattintott forgó rögzítését még stabilabbá teszi: a forgó csak akkor szabadulhat ki az ólomkapocsból, ha előzőleg a rendszert lezáró gumiharang is lecsúszik róla. Ez elakadáskor történhet. Ez a rendszer azonban megvédi a halat is, ugyanis a beszakadt végszereléket magával cipelő áldozat megszabadulhat az ólomnehezéktől. További előnye a szereléknek, hogy a nagyméretű karikás forgó szabad mozgást enged az előkének. Kifejezetten ajánlott süllyedő, fenéken nyugvó csalik alkalmazása során. Ekkor a horgot köthetjük vékony süllyedő főzsinórra vagy merev fluoro carbon monofil zsinórra egyaránt. Egy csomag 3 szerelékhez elegendő alkatrészt (45 cm-es gubancgátló cső, ólomkapocs, gumiharang és gyűrűs forgó) tartalmaz. (A csomagban, a képeken látható előke, horog, ólom nincs benne!)

A csomag három darab komplett végszerelékhez szükséges alkatrészt tartalmaz
Először húzzátok át a főzsinórt a gubancgátló csövön…
… majd következhet a gumiharang
Ezt követi az ólomkapocs, majd a főzsinór végére kössétek fel a forgókapcsot
Húzzátok vissza az ólomkapocsba a forgót, majd fixáljátok le a csomagban található biztosítószeg segítségével
Következhet az ólom beakasztása
Már csak a horogelőkét kell belehurkolni a forgókapocs szabad oldalába
A kész szerelék bevetésre kész állapotban

FOX Kwik Change Safety Clips Rigs Rig Tubing (FOX végszerelék csomag - lágy csövön fix 2.)

A FOX Kwik Change Safety Clips Rigs Rig Tubing egy klasszikus ólomkapcsos (Lead Clip) végszerelék, amit a Kwik Change (rendkívül gyors és biztonságos előkecsere) technológiával egyesítettek. Az ólomkapocsba illeszkedő kis biztosítószeg miatt a forgókapocs nem szabadulhat ki, azaz a rendszer mindenképpen elereszti a megakadt ólmot. A végszerelék a hosszú, vékony, rugalmas és süllyedő, terepszínű-zöld gubancgátló csővel (Camo Rig Tubing) kombinált rendszer. A 45 cm-es cső a végszerelék aljzatra fektetését is megoldja, emellett megvédi a főzsinór végső szakaszát a sérülésektől. Továbbá kellő merevsége és vastagsága garantálja, hogy dobás során semmiképpen se tekeredhessen fel a horogelőke. Egy csomag 3 szerelékhez elegendő alkatrészt (3 db végszerelék, 6 db gumihüvely) tartalmaz. Ideális végszerelék minden olyan esetben, ahol bizony gyorsan kell a halak kényes kapásaihoz igazodni. A gyakori előkecserét a Kwik Change kapocs rendkívüli módon leegyszerűsíti és felgyorsítja. (A csomagban a képeken látható előke, horog, ólom nincs benne!)

Három végszereléket és hat gumihüvelyt rejt a csomagolás
Elsőként a gubancgátló csövet fűzzétek fel a főzsinórra…
… majd a gumiharangot
Az ólomkapocs felhelyezése után kössétek fel a Kwik Change gyorskapcsot
Rögzítsétek a gyorskapocs forgóját a biztosítószeggel
Akasszátok az ólomkapocsba az ólmot
A gyorskapocs kampós végébe kell a horogelőke végfülét akasztani…
… majd a gumihüvelyt rátolva a kampóra biztosíthatjuk, hogy előkénk a helyén is marad
Íme, a szerelék bevetésre kész változatban

FOX Kwik Change Safety Sleeve Rigs Rig Tubing (FOX végszerelék csomag - lágy csövön fix 3.)

A FOX Kwik Change Safety Sleeve Rigs Rig Tubing végszerelék egy hosszú, vékony, süllyedő és rugalmas, terepszínű-zöld gubancgátló csővel (Camo Rig Tubing) kombinált rendszer, amin a halra nézve kíméletes ólomrögzítést a Carp Safety Sleeve technológia, a gyors előkecserét pedig a végén található Kwik Change forgós kapocs biztosítja. A 45 cm-es gubancgátló cső a végszerelék aljzatra fektetését is megoldja, emellett megvédi a főzsinór végső szakaszát a sérülésektől. Továbbá kellő merevsége és vastagsága garantálja, hogy dobás során semmiképpen se tekeredhessen fel a horogelőke. A szerelék lelke egy speciális ólomrögzítő kapocs (Carp Safety Sleeve), melynek akkor van jelentősége, ha halunk fárasztás közben „leszerelt” minket. Ekkor a hal számra a legnagyobb terhet (szó szerint) a végszereléken található ólom jelenti. Ettől kell garantáltan megszabadulnia, hogy életben maradhasson. Ez akkor fog bekövetkezni, amikor a nehezék valamilyen tereptárgyban elakad. Ekkor a biztonsági ólomtartó kapocs viszonylag kis erő hatására lecsúszik a csőről (sokkal könnyebben, mint a jól ismert ólomkapcsok esetében), és a hal csak a horogelőkét (+ a lágy csövet) kénytelen magával cipelni, amely jelentősen megnöveli életben maradásának esélyeit, ha már ilyen „baleset” bekövetkezett. Ellenkező esetben, ha a végszerelék minden elemét magával kellene cipelnie, vagy ha nem csúszna le a csőről a megakadt ólom, úgy járna halunk, mint egy cölöphöz kötött kutya: előbb vagy utóbb legyengülne és elpusztulna. A horgászok (és nem csak a bojlis technikát űzők) felelőssége tehát igen nagy, erről soha ne feledkezzünk meg! Egy csomag 3 szerelékhez elegendő alkatrészt (45 cm-es gubancgátló cső, ólomkapocs, gyűrűs forgó, gumihüvely) tartalmaz. (A csomagban a képeken látható előke, horog, ólom nincs benne!)

A hal számára legkíméletesebb végszerelék típus, amely különös jelentőséggel bír, ha esetleg komplett végszerelékünk beszakadt, és a vízben maradt
Fűzzétek át a főzsinórt a gubancgátló csövön…
… majd következhet a kíméletes ólomkapocs. A főzsinór végére kössétek fel a Kwik Change gyorskapcsot
Akasszátok helyére az ólmot
A gyorskapocs kampós végébe kell a horogelőke végfülét akasztani, majd a rögzítő kúpot rátolni
Ha a szerelék beszakadt, és halunk elakad az ólommal, jól látszódik, hogy miként csúszik le csőről az ólomrögzítő kapocs. Ez a világ legbiztonságosabb, legkíméletesebb végszerelék fajtája pikkelyes barátainkra nézve!
Bevetésre készen

FOX Kwik Change Helicopter Rigs Rig Tubing (FOX Végszerelék csomag - lágy csövön helikopter)

A FOX Kwik Change Helicopter Rigs Rig Tubing klasszikus, de a Kwik Change (rendkívül gyors és biztonságos előke csere) technológiát alkalmazó helikopter-szerelék, amit hosszú, vékony, süllyedő és rugalmas, terepszínű-zöld gubancgátló csővel (Camo Rig Tubing) kombináltak. A 45 cm-es cső a végszerelék aljzatra fektetését is megoldja, emellett megvédi a főzsinór végső szakaszát a sérülésektől. A szerelék „lelke” a helikopter-hatásért felelős FOX Heli-Bead. A gyors előkecserét itt a Kwik Change Heli Swivel biztosítja, ami gyakorlatilag a nyitott szemével szemközt még egy gyűrűvel is ellátott forgó. Talán kevesen tudják, de ezzel a végszerelék típussal lehet a legnagyobb dobótávolságot elérni! Talán eltelt már 20 év is, mikor az első helikopteres végszereléket bemutatták az angol szaksajtóban, de népszerűsége mind a mai napig töretlen. Egyszerű (de a legjobb alkatrészekből összeállított) végszerelékkel súlyos méterekkel nagyobbat dobhattok, mint bármelyik fix gubancgátlós végszerelékkel. A nagyszerű megoldás kulcsát az adja, hogy a bedobás közben az előkénk a szerelék körül pörög, mint a helikopter propellere (ezáltal a gubancolódás veszélye is a nullára csökkenthető), innen kapta elnevezését is. Ideális a Pop Up (lebegő) és süllyedő csalik használata során. Még egy jó tanács: a legnagyobb dobótávolságot a FOX Tri Bomb és Horizon ólmokkal lehet elérni. Ennél a szereléknél a forgós (swivel) ólmok jöhetnek csak számításba. Egy csomag 3 szerelékhez elegendő alkatrészt (45 cm-es gubancgátló cső, gyorskapocs, gumiharang és gumihüvely) tartalmaz. (A csomagban a képeken látható előke, horog, ólom nincs benne!)

Talán kevesen tudják, de a legnagyobbat a helikopteres végszerelékkel lehet dobni!
Fűzzétek át a főzsinórt a - helikopteres alkatrészeket is magán viselő - gubancgátló csövön
Kössetek fel a főzsinór végére egy ólmot
Majd a helikopteres rendszer képen látható elemeit rögzítsétek, és Kwik Change gyorskapocs nyitott végébe akasszátok a horogelőke fülét…
… majd a gumihüvelyt rátolva a kampóra biztosíthatjuk, hogy előkénk a helyén is marad
A legnagyobb dobótávolságot a FOX Tri Bomb és Horizon ólmokkal lehet elérni

A következő rész tartalmából

Bojlis Suli 15. - Ólombetétes zsinórra épített fix végszerelékek összeállítása 1.rész

Ebben a részben részletesem bemutatom azon fix végszerelékeket, melyek ólombetétes zsinórra épülnek fel. Megismerkedhettek ezek összeállításával, előnyeivel, használati tippjeivel. Érdemes lesz velem tartani!

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotók: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.