Bojlis Suli 15. - Ólombetétes zsinórra épített fix végszerelékek összeállítása 1. rész

Bojlis Suli 15. - Ólombetétes zsinórra épített fix végszerelékek összeállítása 1. rész

Az előző epizódban közelebbről is megismerhettétek azon gubancgátló csőre épített fix végszerelékeket, melyekkel könnyedén tudtok dobni. Most nézzük, mi a helyzet akkor, ha nem kell dobni, hanem szabadon behordhatod a végszereléket az általad kiválasztott helyre. Ekkor érdemes az ólombetétes zsinórral kombinált fix végszerelékeket alkalmazni, melyek e helyzet koronázatlan királyai.

Mi is valójában az ólombetétes zsinór?

Az ólombetétes előkezsinórt álcamintás szövése segíti abban, hogy diszkréten az aljzat hátterébe olvadjon. A szálak színkombinációját úgy választották ki, hogy azzal még nedves állapotban is elérhető legyen egy olyan foltozottság, ami megtöri az előke kontúrját. Az extra nehéz magot borító szövött külső hüvelyt arra tervezték, hogy ellenálljon az erős vízi növényzet, a kagylópadok és egyéb, zsinórt koptató víz alatti akadók dörzsölő hatásának. Mindez óriási szakítószilárdságot és „örök életet” biztosít neki. Az ólombetét garantálja, hogy a végszerelék utolsó szakasza teljesen a mederre feküdjön, ez megakadályozza, hogy a pontyok beleússzanak a főzsinórba, mikor megérkeznek az etetett területre. Így teljesen gyanútlanul úszkálhatják körbe a csalit.

Miért pont a behordós horgászathoz ajánlom?

Az ólombetétes fonott zsinórra épített végszerelékek is lényegesen vastagabbak és merevebbek, mint főzsinórunk, de erre a dobás során bizony még feltekeredhet egy hosszúra hagyott, lágy horogelőke. Használatuk csak rövidebb (maximum 15 centiméteres) előke mellett biztonságos, vagy durvább, keményebb előkeanyaggal kell horgásznunk, ami jellegénél fogva kevésbé hajlamos a gubancolódásra. Ilyenek a hántolható zsinórok és fluorocarbon monofil előkezsinórok. Tehát ez a végszerelék típus nem nyújt 100%-os védelmet a gubancok ellen, de nem is ez az elsődleges feladata! Ezért az ilyen végszerelékeket inkább a behordós horgászmódszerekhez ajánlom. Ebben és a következő részben a részben 4-4 bevált végszereléket mutatok be a lehető legrészletesebben. Első ránézésre szinte azonosak, de ha tüzetesen megnézitek, egyértelművé válik, hogy sok apró finomságban eltérnek egymástól. Nos, pont ezek az „apró finomságok” eredményezhetnek 1-1 jó halat, tehát (most is) érdemes a részletekben elmélyülni!

FOX 45lb Camo Leadcore With Lead Clips (FOX Végszerelék csomag - ólombetétes zsinóron fix 6.)

A FOX 45lb Camo Leadcore With Lead Clips készlet egy előre összeállított, modern kivitelű, klasszikus végszerelék. Rendkívül egyszerű, de annál hatékonyabb ólomelőkés szerelékeket tartalmaz. A speciális, 45 font (20,4 kg) teherbírású ólomelőke megvédi a zsinórt a sérülésektől, és a fenékre süllyedve megakadályozza, hogy az óvatos pontyok a főzsinórba úszva idő előtt elriadjanak az etetésről. A nehéz mag köré szőtt minta remek álcázó tulajdonságot biztosít. Az ólomelőke két végén szőve és ragasztva kialakított hurkok erősek, a jelzett teherbírás rájuk is vonatkozik. Az előke egyik vége egy gyűrűs forgóban végződik, ami a biztosítószeggel ellátott ólomkapocsban (Carp Safety Lead Clip) rögzül. Az ólomkapocs működését az ólomelőke felől ráhúzott gumiharang biztosítja, amely a végszerelék elakadása során garantáltan elengedi az ólomnehezéket. A horogelőkét a nagyméretű gyűrűs forgóba kell hurkolni, amely az átlagosnál nagyobb mozgásteret biztosít számára, amivel az óvatos, öreg pontyok gyanakvását is könnyedén elaltatja. Egy csomag 3 szerelékhez elegendő alkatrészt - 75 cm-es ólombetétes előkét és ólomkapcsot - tartalmaz. (A csomagban a képeken látható horogelőke, horog, ólom nincs benne!)

A csomag három darab komplett végszereléket tartalmaz
Akasszátok az ólmot az ólomkapocsba
A biztonsági szeg fixálja a szerelék gyűrűs forgóját
A forgó szabad oldalába hurkoljátok a horogelőkét
Bevetésre készen

FOX 45lb Camo Leadcore With Safety Sleeves (FOX Végszerelék csomag - ólombetétes zsinóron fix 1.)

A FOX 45lb Camo Leadcore With Safety Sleeves egy előre összeállított végszerelék, mely egy 45 font (20,4 kg) teherbírású ólomelőkére kerül. Az előke nehéz magját különleges szövésű külső réteg borítja, melynek színkombinációja nedves állapotban is segít elrejteni a szereléket a hal szeme elől. E külső réteg anyaga különösen ellenálló, a vízi növényzet, a sziklák és egyéb víz alatti akadályok miatti dörzsölő hatást jól állja. A nehéz ólomelőkének köszönhetően a szerelék csalihoz közeli része a fenékre simul, ezért a halak zsinórba úszása kisebb eséllyel fordul elő. Az előkékre a Carp Safety Sleeve ólomrögzítő rendszer került - ennek speciális kialakítása miatt az elakadt és beszakadó szerelék esetében sem kell attól tartani, hogy a hal nem tud majd megszabadulni az ólomtól. A kapcsot hordozó csúszógyűrű ugyanis oly nagy átmérőjű, hogy gond nélkül átfér rajta az ólomelőke véghurka is. Az ólomkapocs műanyag alkatrészei jól terepbe olvadó sötétzöld színűek. Az előke ólomkapcsos végén egy gyűrűs forgó (Flexi Ring Swivel) található (ide kötendő a horogelőke), a másik végén előre kialakított hurok várja a főzsinórt (az ólomelőke hurkai szövéssel készülnek). Ez a nagyméretű gyűrűs forgó az átlagosnál nagyobb mozgásteret biztosít a horogelőkének, tovább csökkentve a halak gyanakvását. Az ólmot a műanyag részbe akasztott gyorskapocsba (Speed Link) akaszthatjuk be. Egy csomag 3 szerelékhez elegendő alkatrészt - 75 cm-es ólombetétes előkét, ólomkapcsot és gyűrűs forgót - tartalmaz. (A csomagban a képeken látható előke, horog, ólom nincs benne!)

A csomag három darab komplett végszereléket tartalmaz
Ebbe a speciális ólomkapocsba (Speed Link) kell rögzíteni az ólmot
E különleges ólomrögzítő rendszernek köszönhetően tud megszabadulni az ólomtól a fárasztás közben elveszített hal
Csak be kell hurkolni az előkét a gyűrűs forgóba, majd a forgót a helyére igazítva kész is a végszerelék
Íme, az akcióképes végszerelék

FOX Kwik Change Safety Clip Rigs Leadcore (FOX Végszerelék csomag - ólombetétes zsinóron fix 4.)

A FOX Kwik Change Safety Clip Rigs Leadcore klasszikus ólomkapcsos végszerelék, amit rendkívül gyors és biztonságos előkecserét biztosító technológiával egyesítettek. Különösen hasznos és ajánlott az alkalmazása olyan esetben, amikor gyorsan és rugalmasan kell a halak megváltozott ízléséhez alkalmazkodni, azaz kisebb vagy nagyobb horgot kell feltenni. A Kwik Change gyorskapocs másik óriási előnye, hogy a beleakasztott horogelőkére könnyedén és gyorsan lehet PVA csomagocskákat fűzni. Az ólomkapocsba illeszkedő kis biztosítószeg miatt a forgókapocs nem szabadul ki, azaz a rendszer mindenképpen elereszti a megakadt ólmot. Ez az előre összeállított végszerelék 45 font (20,4 kg) teherbírású ólomelőkére kerül. Az előke nehéz magját különleges szövésű külső réteg borítja, melynek színkombinációja nedves állapotban is segít elrejteni a szereléket a hal szeme elől. E külső réteg anyaga különösen ellenálló, a vízi növényzet, a sziklák és egyéb víz alatti akadályok miatti dörzsölő hatást jól állja. A nehéz ólomelőkének köszönhetően a szerelék csalihoz közeli része a fenékre simul, ezért a halak zsinórba úszása kisebb eséllyel fordul elő. Egy csomag 3 szerelékhez elegendő alkatrészt - 75 cm-es ólombetétes előkét, ólomkapcsot, gumihüvelyt és gyorskapcsot - tartalmaz. (A csomagban a képeken látható horogelőke, horog, ólom nincs benne!)

Három végszereléket és hat gumihüvelyt rejt a csomagolás
Akasszátok az ólmot az ólomkapocsba
A biztosítószeg fixálja a Kwik Change gyorskapcsot
A horogelőke végfülét a Kwik Change kampós végébe kell akasztani…
… majd azt a gumihüvellyel kell lezárni
A szerelék akcióra kész változata

FOX Kwik Change Safety Sleeve Rigs Leadcore (FOX Végszerelék csomag - ólombetétes zsinóron fix 5.)

A FOX Kwik Change Safety Sleeve Rigs Leadcore végszerelék ötvözi a Camo Leadcore biztonsági ólomrögzítéssel szerelt változatát a gyors, könnyed előkecsere-rendszer technológiájával. A legösszetettebb, mindent tudó végszerelék típus, rendkívül precízen elkészítve! Ez az előre összeállított végszerelék 45 font (20,4 kg) teherbírású ólomelőkére kerül. Az előke nehéz magját különleges szövésű külső réteg borítja, melynek színkombinációja nedves állapotban is segít elrejteni a szereléket a hal szeme elől. E külső réteg anyaga különösen ellenálló, a vízi növényzet, a sziklák és egyéb víz alatti akadályok miatti dörzsölő hatást jól állja. A nehéz ólomelőkének köszönhetően a szerelék csalihoz közeli része a fenékre simul, ezért a halak zsinórba úszása kisebb eséllyel fordul elő. Az előkékre a Carp Safety Sleeve ólomrögzítő rendszer került - ennek speciális kialakítása miatt az elakadt és beszakadó szerelék esetében sem kell attól tartani, hogy a hal nem tud majd megszabadulni az ólomtól. A kapcsot hordozó csúszógyűrű ugyanis oly nagy átmérőjű, hogy gond nélkül átfér rajta az ólomelőke véghurka is. A pórul járt, szereléket maga után vonszoló hal számára ez a legkíméletesebb megoldás, hiszen garantáltan megszabadulhat az ólomnehezéktől! Az ólomkapocs műanyag alkatrészei jól terepbe olvadó sötétzöld színűek. Az előke ólomkapcsos végén egy speciális kampós gyorskapocs (Kwik Change Swivel) található, ide kell beakasztani a horogelőke fülét, majd a műanyag rögzítő hüvellyel kell fixálni. E rendszernek köszönhetően rendkívül gyors és biztonságos előkecsere hajtható végre. A végszerelék másik végén előre kialakított hurok várja a főzsinórt (az ólomelőke hurkai szövéssel készülnek). Az ólmot a műanyag részbe akasztott gyorskapocsba (Speed Link) akaszthatjuk be. Egy csomag 3 szerelékhez elegendő alkatrészt - 75 cm-es ólombetétes előkét, ólomkapcsot és 6 db gumihüvelyt - tartalmaz. (A csomagban a képeken látható horogelőke, horog, ólom nincs benne!)

A hal számára legkíméletesebb végszerelék típus, amely különös jelentőséggel bír, ha esetleg komplett végszerelékünk beszakadt, és a vízben maradt
A mindent tudó végszerelék, amely a legmodernebb alkatrészeket tartalmazza. Először rögzítsétek az ólmot a kapocsban
A gyors előkecserét a Kwik Change kampós vége biztosítja
Ebbe akasszátok a horogelőke végfülét…
… majd a gumihüvely helyére igazításával fejezzétek be a végszereléket
Íme, a szerelék bevetésre kész változatban

A következő rész tartalmából

Bojlis Suli 16. - Ólombetétes zsinórra épített fix végszerelékek összeállítása 2. rész

A következő részben is 4 kiváló végszereléket mutatok be, amelyek tovább növelik ismeretanyagotokat a fix végszerelékekről. Tartsatok velem akkor is!

Találkozzunk a III. Haldorádó Pontyhorgász Napok rendezvényen!

Szeretném felhívni a figyelmeteket rá, hogy 2009. február 6-7-8. napokon, Kiskunhalason a Haldorádó Centrumban, az megtisztelő feladat vár rám, hogy a helyszínen segítsem az ide érkező tanácstalan bojlis horgászokat. Az elsőszámú feladatom az lesz, hogy segítséget nyújtsak a különféle végszerelékek összeállításában és bojlis kellékek használatában. Ezt élő bemutatók fogom demonstrálni. Szeretettel várok minden kedves érdeklődőt!

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.