Method suli 16. rész – Egy tavaszi stratégia

Method suli 16. rész – Egy tavaszi stratégia

A haladó szintű method horgászatok abban is különböznek a kezdőtől, hogy immár céltudatosan is próbálkozhatunk a halfogással, nemcsak úgy bedobunk a vakvilágba és várjuk a kapást. Ebben a részben a Robinson-szigetek egyik tavára látogattam el, ahol azt szeretném nektek bemutatni, hogyan lehet szisztematikusan felállítani egy taktikát, és hogyan lehet azt a lehető legeredményesebben kivitelezni. Tartalmas epizód lesz, ahol sok mindenre szükség lesz, amit a korábbi részekben elsajátítottunk!

Először is beszéljünk néhány szót a horgászvízről. Jelen pillanatban Nógrád megyében vagyok, a Szécsény mellett található Robinson-szigetek horgásztó rendszer II-es taván. Ahogy a legtöbb hasonló jellegű víz, ez is jól halasított, szépen karbantartott tó, ahol akár egy nap alatt is ragyogó horgászélményekkel lehet gazdagodni. Az ilyen jellegű vizeken jól megfigyelhető, hogy a pontyok a csendesebb részeket kedvelik, jelen esetben ez a tó nem horgászható oldalát jelenti. Ott érzik jól magukat, oda kell tehát bevetni a végszerelékeimet, ha halat akarok fogni. Szinte biztos, hogy a túlpartot dobálva akár keresőhorgászattal is eredményes lennék, azonban ott, ahol ennyire egy sávban gyűlnek össze a halak, érdemes egy etetést kialakítani. Így az ott fel-alá úszkáló halak szinte biztos, hogy beleakadnak az etetésembe, és talán kicsit tovább elidőznek előttem. Továbbá így van esély arra is, hogy a nagyobb testű halaknak is jusson még néhány finom falat, és ha szerencsém lesz, akkor talán tudok fogni szebb pontyokat is.
Felmerülhet a kérdés, hogy honnan tudok én ennyi mindent egy általam ismeretlen vízterületről? Természetesen nem magamtól vagyok ilyen jól tájékozott, hanem egyszerűen csak megkérdeztem, ami érdekel! Eddig bárhová is mentem pecázni, a legtöbb helyen kedves, segítőkész házigazdákat találtam, akik elmondták a leglényegesebb tudnivalókat a tavukról. Ez esetben Juhász Tamás, a Robinson-szigetek vezető munkatársa volt az idegenvezetőm, akinek ezúton is köszönöm a hasznos tanácsokat!

Gyönyörű, tagolt tórendszer a Robinson-szigetek
Juhász Tamás, a tórendszer vezető munkatársa segített nekem a helyválasztásban és a horgászat stratégiájának kiválasztásában

Alapozó etetés
Így, tavasszal az alapozó etetéshez nem kell nagyban gondolkodni. Fél doboz Pellet Pack éppen elegendő lehet. Ebben az esetben a Pellet Pack Turbo - Fagyos Ponty változatot választottam, melynek elkészítésére nem is pazarolnám az időt, hiszen a csomagolásán minden részletesen le van írva lépésről lépésre. Amint elkészült a csalogatóanyag, be is lehet vetni.

Hidegben még nem kell sokat etetni, elegendő fél doboz Pellet Pack Turbo - Fagyos Ponty
Ez a darabos csemege a pontyok kedvence
Mivel a horgászhelyemen mély a víz, a 4 bordás Pellet Feeder kosarat használtam, mert a sűrű bordák leviszik egyben a gombócot
A kis gombócok előnye, hogy halkan érnek a vízre. Hátránya, hogy elég lassan halad az etetés

Mivel a túloldal 80 méterre is lehet, első lépésként ki kell mérni a megfelelő távolságot. Ezt üres kosárral érdemes megpróbálni, majd ha megérkeztünk, akkor kiakasztani a klipszbe a zsinórt. Nagyon fontos, hogy ne azonnal a túlpart elé, a halak vélt helyére etessünk, ugyanis akkor nem tudnak a pikkelyesek hova elmenekülni a csobogásunktól. Sokkal többet érünk azzal, ha meghagyunk nekik 4-5 métert, hogy legyen helyük. Nemcsak pontosnak, de okosnak is kell lenni! Etetéshez a már jól bevált Power Fighter 360 XH botot használom, mert ez bírja a gyűrődést és erre is kiválóan alkalmas.
Mivel a horgászhelyemen akár öt métert meghaladó vízmélység is lehet, a 4 bordás Dart Pellet Feedert használom etetéshez, mert ez leviszi a fenékre a gombócot, majd ott egy rántással ki lehet belőle üríteni a pelleteket. Nagyon fontos, hogy az etetés után a távolságot pontosan ki kell mérni, hogy később azokat a botokat is ki tudjam húzni oda, ahová bedobtam a sok finomságot! Ehhez a By Döme TEAM FEEDER távolságmérő rudat célszerű használni.

A By Döme TEAM FEEDER távolságmérő rúd segít abban, hogy pontosan horgászhassunk
A velem szemben lévő fa kb. 82-83 méter volt, de az etetést 78 méterre vetettem be. A meghorgászott távolság 80-82 méter közt változott

Megfelelő távolság kiválasztása
Az etetőbot kiakasztása után lemértem a távot, amely 13 teljes tekerés volt, ami a 3 méteres távolságmérővel annyit tesz, hogy 13 x 6 = 78 méter. A túlpart viszont ennél legalább 4-5 méterrel távolabbra van. Mivel az etetést követően a csobogástól valószínűleg az összes hal bemenekült a túloldali partfal rejtekébe, időbe telik, mire onnan előjönnek, de én addig is szeretnék halat fogni. Így aztán az egyik szerelékemet az etetéstől 3 méterrel távolabbra dobtam azért, hogy a túlpartról az etetésre induló halak ezzel előbb találkozzanak, mint a nagy kupac kajával, így biztos, hogy nem marad észrevétlen! A másikat viszont közvetlenül a partoldal elé vetettem be, jó messze a zajtól, hiszen vélhetően a pontyok eredendően ott vannak.

Etetőanyag
Dobok-dobok, de mit? Mivel nagyobb testű halakra, pontyokra készülök, mindenképp pelletet érdemes a kosárba is tölteni, de nem olyan nagyot, mint amilyenből a Pellet Pack áll, hanem kisebbeket. Az új 4S Method Pellet Mix - Tavasz tökéletes erre a célra, főleg úgy, hogy ez ízesítetlen, magas halliszt tartalmú eledel, így van lehetőség arra, hogy megtaláljam azt az aromát, amely ízlik a halaknak. Ehhez hoztam magammal Tornado Activator Spray és Gel aromát is.

Egyszerű csalogatóanyag, amely natúr ízesítésű, de erősen halas
A változatos méretű pelletszemek mellett színes fluo morzsák is vannak a dobozban

További előnye a micro pelletnek, hogy talán nem vonzza annyira a keszegeket, mint a por állagú kaják. Ez azért kiemelt fontosságú, mert a Robinson-szigetek vizei nemcsak pontyokban, hanem dévérkeszegekben is bővelkednek. A pelletekre is mozdulnak az éhes fehérhalak, azonban a darabos „takarmányból” mindig marad néhány szem, amit nem tudnak felfalni, és idővel ez feltűnik a pontyoknak is. Ha a potykák odatévednek a horgászhelyre, a keszegek menekülőre fogják és átadják a terepet a nagyobb halaknak.

A natúr pellet mixet Tornado Activator aromákkal lehet ízesíteni

Csali
Nos, csali tekintetében is elsősorban a Tornado márkanéven belüli, method horgászathoz optimalizált, kisméretű csalikkal próbálkoztam volna, mert a hideg vízben ezzel lehet a legkönnyebben horogra csalni a pontyokat is. Ám reggel vendéglátóm lebeszélt a kis csalikról, mert amíg a dévérkeszegek az etetésen vannak, addig bizony képtelenség őket a kis csalival kikerülni. Így aztán nagyobb méretű, de ízes és könnyű csalit kellett bevetnem, amely ellenáll a keszegeknek. Így aztán a Tornado Wafterek kerültek a csalitálcára.

Ha keszegek élnek a tóban, nehéz a kisméretű csalikkal kiválogatni a pontyokat. Ilyenkor célszerű kicsit nagyobb falatokat választani
A Tornado Wafter hét fogós ízben és színben kapható
Az élénk narancssárga színű Mangó és a pink Puncs & Menta még a mély vizek árnyékosabb fenekén is jól észrevehető falatok
Fluo színekben pompázó csalik!
Csalitüskés felkínálás kifejezetten nagy horog mellett
Egy ekkora pontynak már meg sem kottyan egy Tornado Wafter méretű, könnyű pellet

Activator aromák
A Tornado Activator Spray és Gel aromák az idei év újdonságai. Ezek azért praktikusak, mert methodozás során sokszor tapasztaltuk, hogy nem mindig jó egyfajta aromával bekeverni a csalogatóanyagot, ugyanis, ha egy helyre pecázunk, előbb-utóbb eltelhetnek a halak az egyfajta ízzel. Ezekkel a stimulátorokkal akár minden dobás esetén más-más aromát használhatunk, így a halak mindig újabb finom falattal találkoznak. A mély víz miatt ezen a horgászaton elsősorban a gél állagú aktivátorokat erőltettem. Két réteg pellet közé nyomtam a sűrű aromából, majd erre fektettem rá a csalit. Így biztos, hogy egyben leért a töltet a fenékre, és a nehéz ízesítőanyag is ott maradt a csali közelében.

Ezen a pecán a géleket erőltettem, melyek közül a mangós és a puncs + mentás volt a legjobb
Első lépésként a töltőszerszámba kevés pellet került
A pelletre mehet a Gel!
Intenzív, sűrű aroma, mely szépen befedi a kosár tartalmát
Erre az aromaágyra fektettem a csalit
A töltőszerszámot dugig raktam a pellettel
Annak érdekében, hogy egyben leérjen a gombócom az 5 méteres mélységbe, jó erősen kellett összenyomnom a töltetet
Finom, tartalmas, ízes pontycsemege, amely gyorsan kioldódik a kosárból

Felszerelés, végszerelék
Előző Method suli epizódban már bemutattam a By Döme TF Fine Max 390H előnyeit, így magától értetődik, hogy ezen a vízen, ahol a dobástáv 80 méter körüli, ezt a pálcát választottam. Pontosabban pálcákat, ugyanis két bottal engedélyezett ezen a tavon a horgászat. A botokon a már szintén jól ismert Fine Carp orsók foglaltak helyet, főzsinórnak pedig a Method Mono Main Line került a dobokra 0,22 mm-es méretben.
Ezen a tavon nincs korlátozás a végszerelékeket és a használható zsinórokat tekintve. Ettől függetlenül monofil dobóelőkével készültem, ami a már megszokott Tapered Leader, méghozzá a legvastagabb méretben. A horogelőkémet viszont ezúttal vékony, 0,12 mm-es Braxx Pro fonott előkezsinórból készítettem. A bevetésre váró végszerelékek fő eleme az „L” méretű Dart kosár, ugyanis ezzel a terelő szárral és stabilizáló szárnyakkal készült kosárral még erős szélben is valamelyest pontosan tudom az etetést megdobálni. Ahhoz, hogy húzása is legyen, a 70 métert meghaladó távolságok meghorgászásához a 40 grammos változatot iktattam a végszerelékbe.

Méltó utódja a Fine Carp botoknak a Fine Max
A Fine Carp 6000-es orsó gyors, megbízható társa a botnak
A Method Mono Main Line feszes, kis nyúlású zsinór, amely jól bírja a strapát
Pofonegyszerű method szerkó, melynek a lelke, egy 40 grammos Dart kosár
Jól összehangolt felszerelés és végszerelék, valamint jól áttekinthető csalogatóanyag készlet. Ezt szeretem, már csak kapás kell, és komplett a nap!

Horgászat menete
Fontos azt leszögezni, hogy az a rendszer, az a menet, ami szerint ez a horgászat zajlott, nemcsak egy légből kapott ötlet, hanem számos horgászat során összeállt taktika. Ahogy ez a fentiekben olvasható, többlépcsős módszer, amelynek több fontos eleme is van. Ha ezek közül mind rendben van, akkor sikeres lehet a peca, ha valamelyik viszont nem megfelelően van végrehajtva, akkor az egész rendszer összedől. Hogy melyek a stratégia főbb elemei? Íme:

  • Az etetés és a horgászat is micro pelletekkel történik (az apróhalak kizárása végett).
  • Az alapozó etetés kis, sűrű bordás kosárral történik (a mély víz miatt).
  • Az etetés helye nem a túloldali partoldal, hanem attól visszább 5 méterrel (hogy legyen hova menekülni a halnak).
  • A horgászat helye nem az etetés helye, hanem az alap és a partoldal közti szakasz (az érkező halat szeretném megfogni).
  • Csak az egyik bottal vallatom az etetés környékét, a másikkal attól távol keresem a halat (így nem zavarom a halat az állandó csapkodással).
  • A method kosárba töltött kaja nem aromás, viszont minden töltetbe kerül plusz aroma (a pontyok figyelmének felkeltése érdekében).
  • A csali nem a megszokott pici methodos dumbell vagy minibojli, hanem annál jóval nagyobb Tornado Wafter (a keszegek kizárása végett).
  • A horog nem a megszokott kicsi vagy közepes, hanem egy nagyobb 6-os méretű modell (a keszegek kizárása végett).
 

Lehet, hogy minden felszerelés és tudás adott, de megfelelő koncentráció nélkül ez a tevékenység sem űzhető!
Ha nem jön a kapás, lehet agyalni! Min kell változtatni? Hogyan lehetne kapást elérni?
Vajon melyik fog meggörbülni?

A felsorolt dolgok mind-mind okkal kerültek bele a rendszerbe! Ha odafigyelünk a helyi erők, a halőr, a vízkezelő tanácsaira, valamint ha gondolkodunk és összefüggéseket keresünk, akkor a jól felépített taktika sokkal eredményesebb lehet, mint ha csak bedobjuk valahová a method kosarat és várjuk a csodát.

Ha kapás van, ne habozzunk, minél gyorsabban felvesszük a kontaktot a hallal, annál valószínűbb, hogy mi leszünk a kezdeményező felek a fárasztás során
A halfogás öröme is jó, de ha úgy sikerül halat fogni, hogy minden a mi tervünk alapján megy, az az igazi büszkeség!
Az ilyen halakat csak akkor tudjuk megfogni, ha alkalmazkodunk a vízhez, és nem a saját elképzeléseinket akarjuk ráerőltetni
Próbáld ki magad ismeretlen vizeken is, és ha sikerrel jársz, akkor várom a beszámolódat!

A technikai tudás és a felszerelés alapján már haladó horgásznak mondhatja magát az, aki a Method Suli eddigi részeit nyomon követte, azonban az igazán eredményes horgász gondolkodik is! A Method Suli keretein belül, a folytatásban már összetettebb horgászatok lesznek a tananyagban.

Írta: Sipos Gábor
Fotó: Putz Tamás
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.