Hideg vízi pontyhorgászatom

Hideg vízi pontyhorgászatom

A hideg vízi, elsősorban téli horgászat, kiváltképp a pontyhorgászat nehéz kenyér! Számos tényező van, amit nem árt észben tartani, ha ilyenkor is vállalkozunk a pontyozásra. Személyes tapasztalataimat gyűjtöttem most össze ebbe a nem hétköznapi írásba.

Régi vágyam volt egy igazi, téli, nagytestű ponty becserkészése nem kockatavi körülmények között. 2019. december 28-án nekivágtam a projektnek egy általam jól ismert egyesületi vízen, azonban nem jártam sikerrel. Részben rossz taktikát választottam megfogásukra – nem megfelelő helyen kerestem őket –, illetve túl kényelmesre is vettem a figurát. Ezek a tényezők együttesen döntőnek bizonyultak, a siker pedig egyszerűen elmaradt.

Korábbi próbálkozásom nem hozott sikert, csak ez az emlékezetes fénykép került be albumomba

Hol keressük őket?
A legfontosabb tényező, a kulcs a pontyozásban a HELY! A levegő és a víz hőmérsékletének változásával a halak viselkedése is megváltozik. Kevésbé aktívak, mint más évszakban, viszont legtöbbször ott vannak, ahol máskor is, csak nem mutatják úgy magukat. A gyenge aktivitás ellenére nyitott szemmel kell járni és figyelni a jeleket, melyek leggyakrabban pár buborék, iszapfelhő vagy a víz fodrozódása. Az ugrás, fordulás ritka, de fényváltáskor megeshet, hogy látunk. Talán a legjobb esély erre a kora reggeli órákban van. Ha a jeleket meglátjuk, észrevesszük, az egy jó kiindulási alap. Az akadók – illetve egyéb tereptárgyak, mondjuk, egy zsilip – közvetlen környezete mindig, így télen is jó hely. A pontyok szeretnek az iszapos részeken összegyűlni, de tartós vermelésről szó sincs, ezt már manapság szerintem mindenki tudja.

Az akadók közelében mindig tartózkodik ponty
Az öblök is mindig ígéretesek
Amerre a szél fúj, rendre tartja a halat, hiszen táplálékot sodor oda, melyet a halak is tudnak, keresnek

Milyen módszerrel csapjuk be őket?
A method a leghatékonyabb módszer, ez tény! De nem feederes vagyok, így a PVA tasakos „bag”-es megoldás vezethet a leggyorsabb sikerre. A Haldorádó kínálatában számos kisméretű micro pellet megtalálható, mely tökéletes e módszerhez. A számomra legjobban a Brutal Liver pellet, illetve a Csoki/ Narancs vált be, de a Kókusz/Tigrismogyoró és a kisebb méretű halibut pelletek is tökéletesek. A másik eredményes módszer a random dobálás általunk jónak vélt helyekre, vagy önmagában egy feltűnő színű pop-up bojlival egy pop-up rigen. Érdemes ilyenkor egy kisméretű stick csomagocskát is akasztani a horog öblébe.

A Brutal Liver egész évben nyerő
Hideg vízben is beváltak a kisméretű halas pelletek
PVA tasakok széles választéka áll rendelkezésünkre, használjuk is őket a siker érdekében!
A különféle folyadékok, melyek nem oldják a PVA termékeket, mindig egy olyan pluszt jelentenek, amivel rendszerint élek
A Legend pelletek közül a wafter vált be számomra leginkább, ezek közül is főleg a narancsszínű és az itt bemutatott módon felkínálva

Milyen csalival horgásszunk?
Mindenképp kikönnyített és/vagy lebegő csalikat javaslok. Kitűnően működnek az élénkebb színű csalik. Az örök favorit sárga szín mellett a pink, illetve a fehér is jó eredményeket hozhat. Nekem a különféle BlendeX pop-upok, illetve a Legend pelletek vitték a prímet, de a gumikukoricák is jól működtek. Ami még fontos, méretben a 12-16 mm vált be, nem kell túlzóan kicsi csali, főleg a nagyobb pontyoknak.

Bevetésre kész „bag”
Vannak időszakok, amikor elkél a több aroma a PVA tasakba, és ez hozza meg a várt sikert

Milyen előkét alkalmazzunk?
Nekem kettő vált be igazán, az egyik a Hinged Stiff rig, a másik a German rig. Előbbi nagyon jól dobható, utóbbi pedig a PVA tasakos pecánál nálam elengedhetetlen. A Hinged Stiff rigről már részletesen írtam, télen viszont változtatok az előkén. A Chod rész hosszabb, illetve az egész fluorocarbon. Körülbelül 18-20 cm hosszban használom. A sima Chod is jó lehet télen is, ha vastag réteg lágy üledék borítja a medret. A „bag”-es szerelékhez a German riget Korda Kurv Shank 8-as méretű horogból kötöm egy szokásos csalitüskével vagy micro forgóval, illetve gumiütközővel kiegészítve, viszont az előke igen rövid, 8-10 cm. Ez nagyon fontos, hiszen gyorsabban akad, ami télen döntő! Előkezsinórnak bevált a Korda Supernatural 15 librás méretben, mely egy nagyon lágy, de strapabíró és rendkívül jól köthető fonott előkezsinór.

A Ronnie rig gyakran hatékony…
… de a Hinged Stiff rig a nagy kedvencem kiegészítve egy kis PVA csomaggal
Íme, közelről

Ruházat
Nagyon fontos szerepe van a jó ruhának a pontyhorgászat során. Mivel a hideg vízi pecákon kell a siker érdekében a legtöbbet tenni, többet mozgunk, ezért könnyen megizzadhatunk. Ha nem jó a ruhánk, egy pillanat alatt megfázunk. Ezt csak azt tudja igazán, aki már járt így, de nem érdemes ezzel kísérletezni! A ruhán rengeteg múlik, így mindenképp minőségi darabokat válasszunk! Jelenleg a márkás „fancy” pontyos cuccok mellett a Geoff Anderson ruháit használom, ezek olyan a minőséget képviselnek, hogy hosszú évekig hű társaim lesznek.

A tél sokszor meglepi az embert, januári szivárvány
Lenyűgöző színek
A botok mellett várva a kapást bizony elkél a meleg ruha
A Geoff Anderson ruházata a legmagasabb minőséget képviseli, megállja helyét a legzordabb körülmények közt is

Milyen a kapás?
Érdekes téma! Volt egészen vehemens kapásom is, de volt, hogy csak annyi volt a kapás, hogy rándult egyet a botspicc és/vagy belazult a damil. Figyelni kell és azonnal reagálni, ezt tudom tanácsolni. Általában, ha csippan egy jól beállított jelző, abból jó eséllyel akció és hal lesz! A pontyok hideg vízi körülmények között is jól küzdenek – nyilván nem úgy, mint nyáron, de felmelegíti szívünket az akció, abban biztosak lehetünk.

Hideg vízi horgászatokon minden akció aranyat ér
A kisebb pontyokat is becsüljük meg!
Ő már a mienk
A nyerő csali
Téli színek
Gyönyörű vagy!
Járulékos vendég, főleg kora tavasszal nagyon aktív az ezüstkárász

Halvédelem!
Nagyon fontos, mint mindig! Ilyenkor a legsérülékenyebbek a pontyok, így mindenképp legyünk fokozottan figyelmesek! Jeges matracra még véletlenül se rakjuk őket! Az ugyanolyan rossz nekik, mintha egy felhevült, 40 fokos matrachoz érne testük. Érdemes ki se venni a vízből a halat, míg fel nem készülünk a fotózásra, majd pár gyors kép, fertőtlenítés és úszhat is!

Vigyázzunk a pontyokra és arra, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék a parton!
Ha megugrik a hal, mindig magunk fele húzzuk, tompítva „esését”
Fenséges téli trófea

Csak előre!
Remélem, olvasva e sorokat sokan kedvet kaptatok, hogy ne tegyétek el a botokat téli álmot aludni és felkészülten induljatok a hideg vízi pontyok nyomába!

Ne tétovázzatok, irány a vízpart!
Hasonló pontyot kívánok mindenkinek

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Kieta Bettina

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.