Bojlis Suli 16. - Ólombetétes zsinórral kombinált fix végszerelékek összeállítása 2. rész

Bojlis Suli 16. - Ólombetétes zsinórral kombinált fix végszerelékek összeállítása 2. rész

Az előző epizódból kimaradt néhány praktikus, könnyedén összeállítható, ólombetétes zsinórra épülő fix végszerelék, melyek közt találtok univerzális, tehát bedobásra és behordós horgászatra egyaránt alkalmas típusokat is. Nézzük, hogyan is néznek ki e típusok, és vajon mitől lesz egy szerelék univerzális? Ha érdekel, mindenképpen tartsatok velem!

FOX Kwik Change Leadcore Leaders (FOX végszerelék csomag - ólombetétes zsinóron fix 3.)

A FOX Kwik Change Leadcore Leaders ólombetétes végszerelékekre jellemző, hogy megtervezésükkor a gyors, egyszerű előkecsere megoldását helyezték előtérbe. Ezt az igényt az egyik oldalán nyitott, kampószerű forgókapocs (Kwik Change Swivels) és a szorosan ráhúzható rugalmas hüvely maximálisan kielégíti, s közben ez a rendszer az előke biztonságos rögzítését is biztosítja. Ez a megoldás különösen a PVA zacskókkal és hálóval ellátott horogelőkék használatát könnyíti meg. Ez az előre összeállított és Kwik Change forgókapocs-rendszerben végződő végszerelék 45 font (20,4 kg) teherbírású ellenálló és terepszínű felülettel kialakított ólomelőkére kerül. A szövött és ragasztott hurkok igen erősek. A csomagban 3 db 75 cm hosszú ólombetétes előkére szerelt gyorskapcsot és 6 db gumihüvelyt találtok. (A csomagban a képeken látható horogelőke, horog, ólom nincs benne!) Javasolt ólomtípusok: FOX Tribomb Inline és Horizon Inline.

A csomag tartalma három darab előkötött, gyorskapocsban végződő ólombetétes zsinór és a hozzá illő gumihüvelyek
Egy hosszabb fűzőtű segítsége nélkülözhetetlen
A fűzőtűvel könnyedén áthúzhatjátok az ólmon a végfülben végződő ólombetétes fonott zsinórt
Nyomjátok bele a gyorskapcsot az ólomba, így fix marad
Akasszátok bele a Kwik Change kapocs kampós végébe a gumihüvellyel ellátott horogelőke végfülét
A gumihüvely helyére igazításával fejezzétek be a szereléket
Íme, a kész végszerelék bevetésre készen

FOX 45lb Camo Leadcore Ready Spliced (FOX végszerelék csomag - ólombetétes zsinóron fix 2.)

A FOX 45lb Camo Leadcore Ready Spliced előkötött szerelékek 45 font (20,4 kg) teherbírású, speciális álca-szövésű ólombetétes előkével készültek. A szálak színkombinációját úgy választották ki, hogy azzal még nedves állapotban is elérhető legyen egy olyan foltozottság, ami megtöri az előke kontúrját. Az extra nehéz magot borító szövött külső hüvelyt arra tervezték, hogy ellenálljon az erős vízi növényzet, a kagylópadok és egyéb, zsinórt koptató víz alatti akadók dörzsölő hatásának. Az ólombetét biztosítja, hogy a végszerelék utolsó szakasza teljesen a mederre feküdjön, ez megakadályozza, hogy a pontyok beleússzanak a főzsinórba, mikor megérkeznek az etetett területre. Mindegyik előke egy 7-es méretű gyűrűs forgóhoz (Flexi Ring Swivel) csatlakozik, és mindkét végükön szövött és a biztonság kedvéért ragasztott a hurok. Az előkék bármilyen végszerelék-típushoz felhasználhatóak, kiváló alapot biztosítanak a szabadonfutó, ólomkapcsos vagy helikopter-szerelékekhez! Ha csúszó ólommal használod, bizonyosodj meg arról, hogy az ólom átcsúszhat majd a véghurkon egy esetleges szakítás után, így a hal megszabadulhat a nemkívánatos nehezéktől. A csomagban 3 db készre szerelt 75 cm hosszú előkét találtok. (A csomagban a képeken látható horogelőke, horog, ólom nincs benne!) Javasolt ólomtípusok: FOX Tribomb Inline és Horizon Inline.

A csomagban három darab ólombetétes zsinórra szerelt és gyűrűs forgóval (Flexi Ring Swivel) kombinált szereléket találtok
Ha fix végszereléket készítetek, szükségetek lesz egy hosszabb szárú fűzőtűre
Vezessétek át a fűzőtűt az ólom belsejében található szilikon csövön
A fonott zsinór végén található fülbe beakasztva könnyedén áthúzhatjuk
A forgót húzzátok vissza az ólomba, így fixálva a szereléket
Már csak bele kell hurkolnotok az előke végfülét. A különleges gyűrűs forgó nagy mozgásteret ad a horogelőkének, amely az óvatosan táplálkozó pontyok esetébe létkérdés!
A kész végszerelék bevetésre vár

FOX Kwik Change Helicopter Rigs Leadcore (FOX végszerelék csomag - ólombetétes zsinóron helikopter 1.)

A FOX Kwik Change Helicopter Rigs Leadcore klasszikus, de a rendkívül gyors és biztonságos előkecsere-technológiát alkalmazó helikopter-szerelék, ami 75 cm hosszú, 45 font (20,4 kg) teherbírású ólomelőkére kerül. Az előke nehéz magját különleges szövésű külső réteg borítja, melynek színkombinációja nedves állapotban is segít elrejteni a szereléket a hal szeme elől. E külső réteg anyaga különösen ellenálló, a vízi növényzet, a sziklák és egyéb víz alatti akadályok miatti dörzsölő hatást jól állja. A nehéz ólomelőkének köszönhetően a szerelék csalihoz közeli része a fenékre simul, ezért a halak zsinórba úszása kisebb eséllyel fordul elő. A szerelék „lelke” a helikopter-hatásért felelős Fox Heli-Bead (kb. helikopter-gyöngy) és egy csúszó szilikon ütköző. A szerelék egyaránt alkalmas a dobó és behordós technikához. Ezzel a megoldással erőteljes dobás során a horogelőke a főzsinór és ólomnehezék körül pörög. Rendkívül nagyot lehet vele dobni, miközben a gubanc szinte kizárt! A gyors előkecserét itt a Kwik Change Heli Swivel biztosítja, ami gyakorlatilag a nyitott szemével szemközt még egy gyűrűvel is ellátott forgó. Egy csomag 3 szerelékhez elegendő alkatrészt (75 cm-es ólombetétes előke, helikopteres végszerelék és gumihüvely) tartalmaz. (A csomagban a képeken látható horogelőke, horog, ólom nincs benne!) Javasolt ólom dobáshoz: FOX Horizon Swivel.

A csomag három helikopter-szereléket és a hozzájuk tartozó előkerögzítő gumihüvelyeket tartalmazza
A végszerelék végén az erre kialakított kapocsban egyszerűen rögzíthetjük az ólmot
A gyors előkecserét a Kwik Change Heli Swivel biztosítja, amely a gumihüvellyel válik teljessé
Akasszátok helyére az előkét
A gumihüvely nemcsak az előke kiakadását biztosítja, hanem tovább fokozza a szerelék gubancgátló jellegét
A Kwik Change Heli Swivel nagyméretű gyűrűs forgója biztosítja a helikopter-hatást
Végre egy univerzális szerelék, mellyel egyaránt dobhattok és behúzhattok is!

Fox 45lb Camo Leadcore Heli-Rigs (FOX végszerelék csomag - ólombetétes zsinóron helikopter 2.)

A FOX 45lb Camo Leadcore Hel-Rigs készlet előre összeállított ólomelőkés szerelékeket tartalmaz. A speciális, 45 font (20,4 kg) teherbírású ólomelőke megvédi a zsinórt a sérülésektől, és a fenékre süllyedve megakadályozza, hogy az óvatos pontyok a főzsinórba úszva idő előtt elriadjanak az etetésről. A nehéz mag köré szőtt minta remek álcázó tulajdonságot biztosít. Az ólomelőke két végén szőve és ragasztva kialakított hurkok erősek, a jelzett teherbírás rájuk is vonatkozik. Az előke egyik vége egy speciális elemben végződik, ami a beépített gyorskapocs révén az alkalmazott súlyok egyszerű cserélgetését is lehetővé teszi. A horogelőkét a két gumigyöngy között szabadon körbeforduló gyűrűs forgóba kell hurkolni. A felső gumigyöngy szilikon ütközővel kombinált, ami megfelelő beállítás mellett lehetővé teszi, hogy az előkét hordozó gyűrűs forgót a lebegő csali feljebb csúsztassa az ólomelőkén. Ennek különösen magasra felnövő vízi növényzetben vehetjük hasznát. Az ólomkapocs működését az ólomelőke felől ráhúzott gumiharang biztosítja. Egy csomag 3 komplett szereléket (75 cm-es ólomelőke, szilikon ütközős gumigyöngy, gyűrűs forgó, gyorskapocs és az ezt beborító, gyöngyben végződő gumihüvely) tartalmaz. (A csomagban a képeken látható horogelőke, horog, ólom nincs benne!)

A csomag három darab helikopter-szereléket tartalmaz
Így kell rögzíteni az ólmot a szereléken
Könnyedén összeállítható, jól dobható végszerelék. Kell ennél több?
Csak hurkoljátok be az előkét a forgó szabad oldalába! A felső gumigyöngy feljebb csúsztatásával lehetőség nyílik rá, hogy a lebegő csalit felsőbb vízrétegekben is felkínálhassátok
Íme, az összeállított szerelék, amely lebegő csali bevetésénél különösen hatásos!

A következő rész tartalmából

Bojlis Suli 17. - Ólom vagy kosár?

A klasszikus bojlis végszerelékek mindegyike ólommal van kombinálva, de akkor ez azt jelenti, hogy már nem is lehet, pl. method kosarat bojlizás során használni? De bizony lehet! Sőt gyakorta sokkal gyorsabb és hatásosabb eredményt érhetünk el, mintha csak ólmot használnánk, ráadásul vannak már olyan speciális ólmok is, amelyekre etetőanyagot vagy pasztát gyúrhatunk. Ebben a részben megismerkedhetnek ezek használatával, előnyeivel, hátrányaival!

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.