Bojlis Suli 18. - Stopperek, ütközők éles bevetésen

Bojlis Suli 18. - Stopperek, ütközők éles bevetésen

Sok mindent bemutattunk és körbeírtunk e cikksorozat keretein belül, viszont van egy apróságnak tűnő tétel, melyről ez idáig nem esett szó, ezek a stopperek. Sokan nem tulajdonítanak nekik nagy szerepet, gondolván, hogy bármi megfelel erre a célra. Ha velem tartotok, megmutatom, hogy mégis mekkora szerepe van egy stopereknek!

Mi is maga a stopper és mire szolgál?

A stopper egy olyan, többféle formában és színben készített ütköző, melynek az a feladata, hogy megakadályozza a hajszálelőkére fűzött csalik lecsúszását úgy, hogy közben minél kevésbé keltse fel a halak gyanakvását. Viszont sokféle formájú és állagú csalit használunk, és mind más-más stoppert igényel. Ezek megfelelő kiválasztását szeretném megmutatni nektek.

FOX Bojli stopper dobozos - áttetsző

Fűzött csalik, bojli, kukorica vagy akár tigrismogyoró hajszálelőkén történő rögzítésére tökéletesen megfelel a FOX stopper. Biztosan tartja a csalit, a két golyó közti műanyag száron stabilan, szinte elmozdíthatatlanul lehet hurkolni a stoppert.

Egy dobozban 200 darab stopper található
Csak méretre kell vágnotok
Fűzzétek fel a kiválasztott csalit
Akasszátok be a stoppert a hajszálelőke végén található fülbe
Nem csak kukoricához használhatjuk…
… tigrismogyoró megütköztetésére is tökéletes

FOX Bojli stopper táblás

Ez egy olyan különleges csalistopper, mely kuriózum a maga nemében. A stopper szélei egyedülállóan görbítettek, szinte magához szorítja a csalit, követi annak vonalát. Ennek köszönhetően nemcsak a puha, hanem a nagyon kemény csalik hajszálelőkés rögzítésére is alkalmas. Szinte rásimul a csalira. Több színben is kapható, hogy a csali színéhez tudjuk igazítani. Egy csomagban 188 darab stoppert találunk.

Talán az egyik legkedveltebb stopper
Ezt is méretre kell vágnotok
Következhet a csalizás
Illesszétek helyére a stoppert
A végén jól látszódik, hogy mennyire hozzásimul a bojlihoz, ezáltal abszolút nem lesz feltűnő a halak számára
Többféle színben is megvásárolható, így könnyedén hozzáigazíthatjátok a csali színéhez

FOX Pellet Stopper

A FOX cég egy új, rendkívül praktikus stoppert hozott forgalomba. Eddig csak a bojlikhoz és szemes terményekhez lehetett kapni speciális ütközőket (stoppereket), de hála a FOX-nak végre a pelletekhez is elkészült a megfelelő kiegészítő. A Pellet Pegs egy olyan különleges csalistopper, mely kuriózum a maga nemében. Különleges kiképzésének, formájának köszönhetően még a puha csalikat is tökéletesen megtartja a hajszálelőkén, nem engedi lecsúszni arról. A stopper szélei egyedülállóan görbítettek, szinte magához szorítja a csalit, követi annak vonalát. Ennek köszönhetően nemcsak a puha, hanem a nagyon kemény csalik hajszálelőkés rögzítésére is alkalmas, szinte rásimul a csalira. Nagy felületének köszönhetően a fúrt kemény pelletek rögzítésére is kiváló! A nagy lyukat kitölti, biztonságosan tart a hajszálelőkén. A tökéletes álcázás és biztonságos csalizás érdekében 3 különböző méretben kerül forgalomba. A kicsi (11 mm hosszú) a 10-14 mm átmérőjű pelletekhez, a közepes (13 mm hosszú) a 16-18 mm-es, míg a nagy (21 mm hosszú) 20-30 mm átmérőjű pelletekhez javasolt. A 11 mm-es pellet stopperből 180 darab, a 13 mm-esből 134 darab, a 21 mm-esből pedig 50 darab található egy csomagban.

A 11 mm-es pellet stopper
Fűzzétek fel a csalit
Ezt is úgy kell kivágni a táblából
Akasszátok a stoppert a fülbe
Tökéletesen tartja a bő furatú pelletet
Ez már a 13 mm-es változat
A folyamat az előzőhöz hasonló
Ha beakasztottuk a stoppert…
… jól látszódik, mennyire tökéletes ez a megoldás
Íme, a nagy testvér a maga 21 mm-es méretével
Itt már igazából nem is kellene fűzőtű a csalizáshoz, akkora furattal rendelkezik ez a pellet
Akasszátok a helyére a stoppert
A 28 mm-es óriás pelletet is biztosan tartja ez a stopper

FOX Löncshús / horogpellet rögzítő rendszer

Ez a rendszer teljesen kiküszöböli azt a problémát, hogy a hajszálelőke dobáskor átszakítja a húskocka, puha horogpellet vagy a puha bojli oldalát. Ha helyesen alkalmazzuk a rendszert, akkor nagy erővel, nagy távolságokra is dobhatunk anélkül, hogy attól kellene tartanunk, a csalink lerepül. Ezt a rögzítési módot folyóvízi horgászatok alkalmával is használhatjuk, ahol gyakran megtörténik, hogy a víz sodrása vagy a hajladozó vízi növényzet leszakíthatja csalinkat. A Meat Prop egyedi alakja nagy felületen osztja szét a hajszálelőke füléről átvett terhelést, így biztosak lehetünk abban, hogy a speciális tengely megvédi a csalinkat a leszakadástól. Egy csomagban 8 darab stoppert és ugyanennyi hozzá illő gumikúpot találunk.

Két méretben kapható
Egy csomag teljes tartalma
Felfűzzük a méretre vágott áttetsző gumikúpot…
… ezt követheti a csali…
… majd a lepke formájú stopper
A nagy felületű stoppernek köszönhetően puha csalink biztosan nem fog egykönnyen leesni

FOX Paste Stops - horoggyurma-rögzítő

Ezt az ötletes aprócikket a horoggyurmák hajszálelőkén való rögzítéséhez fejlesztették. A szett háromféle méretű gyurmarögzítőt tartalmaz, tehát mindig kiválaszthatjuk az aktuálisan alkalmazott csali méretéhez megfelelőt. A gyurmatartó elem a végén található kis fülecske segítségével rögzíthető a hajszálelőkéhez - ez lehetővé teszi, hogy a végszerelék megbontása, a horogelőke cseréje nélkül is váltogassuk a bojli(ka)t és a gyurmát. Egy csomagban 24 db gyurmarögzítő található (3 méretből 8-8 darab).

Egy csomagban több méret is található
Csak fel kell kötni a hajszálelőkére
Alakjának köszönhetően jól tartja a pasztákat, nem engedi azokat leesni
Íme, a bevetésre kész változat

FOX SELYEM HAJSZÁLELŐKE ÉS CSALIRÖGZÍTŐ RENDSZER

A csalik jó részét, például a lebegő (pop-up) csalikat általában hajszálelőkével lehet rögzíteni a horgon. Ezzel elkerülhető a csali (horoggal való) átszúrása, ami hosszabb ideig vízben hagyott szereléknél csökkentené a csali lebegését. A csali horoghoz kötése ráadásul számos csali-felkínálási variációt is elérhetővé tesz, például a D-Rig vagy a csúszógyűrűk használatát.

A FOX Bait Floss hajszálelőkét kemény vagy lebegő csalik horogra kötéséhez tervezték, segítségével rendkívül lágyan kínálhatjuk fel a csalit. A szálak különállóan és a csali profilját követve helyezkednek el, a kapást egyáltalán nem akadályozzák. Többféle színben kapható, s ezek a színek szinte mindegyik csalihoz passzolnak. A teljes kényelem kedvéért FOX System adagolóban került forgalomba, amely 50 méternyit tartalmaz. Többféle színben kapható, hogy maximálisan a csalihoz lehessen illeszteni.

Az angol horgászok előszeretettel alkalmazzák ezt a hajszálelőkét
Fűzzétek át a zsinórt a kis karikán…
… ezután kössétek át a csalibojlit vele

A FOX Hair Widgets néven kínált aprócska kis horogra húzható gumi új távlatokat nyitott a hajszálelőkés csalizási technikában, segítségével olyan végszerelékek is elkészíthetők, melyek garantáltan jól működnek még a túlhorgászott vizeken is.

Ez az egyszerű kis gumicska új távlatokat nyitott a hajszálelőkés horgászatban
Először próbáljátok meg óvatosan…
… ráhúzni a horogra
A horgon bárhová húzzátok, ott garantáltan megáll
Kössétek rá a selyem hajszálelőkét…
… annak másik végére pedig egy kis fülecskét
Fűzzétek fel a csalit…
… majd egy odaillő stopperrel ütköztessétek meg

A következő rész tartalmából

Bojlis Suli 19. - Dobócső, csúzli, etetőrakéta vagy parittya?

E részben bemutatjuk a partról történő etetés segédeszközeit, illetve azok használatát. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan is kell ezeket használni, tartsatok velem a következő epizódban is!

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.