Bojlis Suli 26. - Felkészülés az első bojlis túrára

Bojlis Suli 26. - Felkészülés az első bojlis túrára

Az első horgásztúra kemény feladat, nagyon sok dolgot kell összepakolni és fejben tartani még olyanokat is, melyekre tapasztalat híján álmotokban sem gondolnátok, hogy egyáltalán szükségetek lesz. Nézzük át együtt, hogyan is épül fel egy ilyen menetfelszerelés, ha valóban csak a vad természet vár ránk!

Lista készítése

Nagyon fontos, hogy az első bepakolás előtt ne csak az autótokban, hanem a fejetekben is próbáljatok rendet tenni! Azaz nyugodt körülmények között, lépésről lépésre haladva gondoljátok végig, hogy mire lehet szükségetek. Írjátok ezt össze egy papírra, majd a garázsban vagy az udvaron mindent sorakoztassatok fel. Tételesen ellenőrizzétek le azokat, és ha megvan, csakis utána kezdjétek meg a bepakolást! Ha csak „ész nélkül”, kapkodva, egyből az autóba pakolva próbáljátok meg a folyamatot felgyorsítani, annak szinte biztos, hogy az lesz a vége, hogy valami otthon marad, hiszen áttekinthetetlenné válik a felszerelés arzenál. Még így is, a legjobb előkészítő és tervező folyamat során is szinte 100%-ig biztosak lehettek benne, hogy valami otthon marad, és a helyszínen kell majd improvizálni… no, ez már egy másik történet. Szóval, ha megvan a lista és szépen össze van rendezve minden tétel, akkor kezdjétek meg a bepakolást. A sok-sok nélkülözhetetlen, a bojlis túra sikerét döntő módon befolyásoló eszköz, csali, és egyéb fontos kellék közül most néhány olyan dolgot emelek ki és mutatok be, amelyre talán nem is gondoltatok!

Íme, az én utazó listám, érdemes átböngészni!

Horgászeszközök

Horgászbotok, orsók, elektromos kapásjelzők, swingerek, bottartó állvány, horgászláda minden szükséges kellékkel feltöltve, merítő szák, pontymatrac, pontyzsák, sebfertőtlenítő (halaknak és magatoknak egyaránt), bottáska, tartalék bot és orsó.

Csalogató anyagok 3 napos túrához

3 kg bojli, 6-6 kg halibut és CSL pellet, 20 kg kilogramm előfőzött magmix, dipek, lebegő bojlik, aromák.

Ruházat

Évszaknak megfelelő ruházat, esőruha, gumicsizma, papucs, fejfedő (sapka, kalap).

Élelmiszer és tárolóeszközei

6-8 liter ásványvíz, hideg és melegíthető (konzerv) ételek, gyümölcs, kenyér, hűtőtáska (a romlandó élelmiszerek részére nyáron), evőeszköz készlet, túra gázpalack, kávé, tea.

Egészségvédelmi eszközök

Tisztálkodási eszközök, napolaj, napszemüveg, szúnyog- és rovarriasztó.

Kényelmi eszközök

Napernyő, sátor, tartalék sátorvas, kalapács, kombinált fogó, hálózsák, pár méter kötél, inverter (áram-átalakító), telefontöltő, fotel, ágy, sátorlámpa, gumicsónak, villanymotor, akkumulátor, akkumulátortöltő, halradar, tartalék elemek, fejlámpa, reflektor lámpa, tábori ásó, kisbalta, toll és horgásznapló, kisasztal.

minden túra előtt készítsetek listát, ez a legjobb megoldás

Apró magvak és etető pelletek

A bojlik mellett mindenképpen szükségünk van apró magvakból álló magmixekre, illetve etető pelletekre, melyek nagymértékben befolyásolhatják eredményességünket. A magvaknál fontos, hogy a mix legalább ötféle magból álljon össze, a halak tudjanak csemegézgetni belőle, ezáltal több ideig tartózkodnak az etetésen. A pellet sem maradhat ki egy bojlis etetésről, szintén nagyban hozzájárulhat az eredményességünkhöz. Erre nagyon jó a CSL (kukoricacsíra) pellet, mely a vízben gyors hatást fejt ki, szinte azonnal oldódni kezd és tartósan az etetésen tartja a halakat, de mivel jól oldódik, nem tudnak jóllakni vele, ezáltal esélyünk marad megfogni őket. A nyári horgászatok alkalmával ugyanilyen fontos a halibut pellet, melynek magas halliszt-tartalma szintén vonzó a halak számára, sokat javíthat az etetés hatékonyságán, főképpen a nyári meleg vizekben érhettek el segítségével szép eredményeket.

A CSL pellet nagy segítségetekre lehet a helyben tartó etetések folyamán
A halibut pellet mix a nyári horgászatok első számú slágere
Az apró magvak - amelyeket már otthon elő kell készíteni - soha nem maradhatnak ki!
Egy kis aromázással tovább tuningolhatjátok
Így már igazán csábító, csak be kell vetni

Horgászfelszerelés

A túrafelszerelésben csak egy pont a horgászfelszerelésünk, ezt mindig külön, tételesen ellenőrizzük át, hogy véletlenül se maradhasson otthon semmi. Milyen kellemetlen lenne, ha félúton jutna eszünkbe, hogy az elektromos kapásjelzőnk otthon maradt az asztal sarkán?! Mindig számoljatok legalább egy tartalék horgászbottal és orsóval, mivel akármennyire is vigyázunk rájuk, balesetek bármikor történhetnek. A bepakolás során nagy figyelemmel legyetek a botokra, ezeket mindig csak bottáskában és lehetőleg a többi felszerelés tetején szállítsátok, soha ne pakoljatok rá semmilyen csomagot!

Az aromákat és bojlikat mindig védeni kell az erős napfénytől
A botokat én egyesével szállítom, külön táskában, így soha nem kell tartanom az összeverődésből adódó sérülésektől
Ruháitokat csakis megbízható, a nedvességnek is ellenálló táskába csomagoljátok
Egyre több tavon kötelező a mentőmellény használata, főleg ha csónakot is fogtok (az etetés során) használni. Erről érdemes előre információt gyűjteni

Ruházat

Szintén fontos része felszereléseteknek, mindig nagy figyelmet fordítsatok rá és minden típusú ruhából számoljatok tartalékot is, sosem tudhatjátok előre, milyen időjárás is lesz a horgásztúra alatt. Volt szerencsém olyan egyhetes horgásztúrához, melyen, öt napon keresztül szakadt az eső - rossz felkészüléssel könnyen fel kellett volna adnom a horgászatot és a megfázás is elkerülhetetlen lett volna, pedig a halak nagyon elemükben voltak.

Én a tavaszi horgászatok folyamán nem restellem elővenni a téli bakancsot, sokszor kisegített már
Sokszor indokolt a gumicsizma használata is
Nyáron egy kényelmes papucsnak nincs párja

Praktikus eszközök

Minden esetben vigyetek magatokkal szúnyog- és rovarriasztó termékeket, nagyon kellemetlen, ha horgászat közben ezen apró rovarok zümmögésére kell koncentrálnotok, nem pedig a horgászatra, illetve így megvédhetitek magatokat a kullancsoktól is. Javaslom, vigyetek egy kisebb elsősegély-csomagot néhány sebtapasszal és sebfertőtlenítővel, mellyel gyorsan elláthattok egy mélyebb, horog ütötte sebet is.

Sebtapaszra is szükségünk lehet
A természetben sokszor aranyat ér egy szúnyogriasztó spray vagy füstölő
Ha mindent bepakoltatok, irány a vízpart!

Bízom benne, hogy ez a cikk segítséget nyújthat az első gondtalan túra megszervezésében és úti csomag hiánytalan összeállításában. Irány a természet!

A következő rész tartalmából:

Bojlis Suli 27. - Kezdők leggyakoribb hibái, baklövései

Sokan azt gondolják, ha eljutottak velem eddig, akkor már mindent tudnak a bojlizásról. Hát bizony NEM! A tapasztalatszerzés még hátra van. Megpróbálok mindenkit egy kicsit közelebb vinni azon témákhoz, amit otthon nem lehet megtanulni. Ismeritek a mondást „okos ember más kárán tanul!”… hátha megóvhatlak titeket olyan hibáktól, amelyre nem is gondolnátok! Tartsatok velem legközelebb is!

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.