Bojlis Suli 21. - Dipek, pordipek jelentősége a bojlis horgászatban

Bojlis Suli 21. - Dipek, pordipek jelentősége a bojlis horgászatban

Ezek a termékek egy újabb dimenziót nyitottak a pontyhorgászatban, és bár széleskörű felhasználhatóságuknak köszönhetően a finomszerelékes horgászok is gyorsan átvették, valójában arról már kevés helyen írnak, hogy hogyan is kell használni őket, mi a funkciójuk. E rövid kis írásban megpróbálom bemutatni, hogyan is használhatóak a gyakorlatban, tehát mindenképpen érdemes lesz velem tartani!

Mi az a dip?

A dip egy olyan mártogató aroma, mely sűrűségének köszönhetően a csalira ragad rövid idő alatt, ezért azt elég néhány percet áztatni benne. A vízben mint egy „Étterem erre!” tábla jelzi a pontyoknak, hogy itt bizony jól lakhatnak, ezenfelül segítségével azt is elérhetjük, hogy az etetésre érkező halak az etetés elfogyasztása előtt felvegyék csalinkat, tehát használatával sokkal hatékonyabbak lehettek. Plusz előnyként szolgál, hogy ma már minden lehetséges és lehetetlen ízben kapható, így kapástalan időszakban egészen különleges aromakombinációkat készíthettek, például egy halas jellegű bojli egy édes aromába mártva sokszor lehet hatékony megoldás. A jobb minőségű dipek vízmentesek, ezért nem oldják a PVA termékeket: ezt az előnyt egy kis praktikával a saját javunkra is fordíthatjuk. A dipek sűrűsége nagyobb a vízénél, ezáltal ha egy PVA zacskóba helyezitek a felcsalizott horgot és az etetésre szánt bojlit, pelletet, majd feltöltitek dippel, akkor a mederfenéken egy nagyobb aromafelhőt hozhattok lére, melynek nem sok hal tud ellenállni. Fontos, hogy nem csak bojli esetében alkalmazható ez a kis „tuning”, bármilyen csalit belemárthattok, legyen az pellet, kukorica vagy akár csontkukac, a hatás nem marad el!

Csak bele kell mártanotok az aromába, mely néhány perc alatt rátapad a csalira
Ha nem akartok ti is „bedipelődni”, használhatjátok ezt a praktikus kis dipes fogót is
Az aljzaton a leoldódást követően sem vész kárba az aroma, nagy sűrűsége révén ott marad a csali közvetlen környezetében ezzel csábítván a halakat
Még az élő anyag is dipelhető
A vízben látványos, ahogyan a dip oldódik az izgő-mozgó csontkukacokról
A szivacs nagyon praktikus, mivel nemcsak a csali meglebegtetésére alkalmas, hanem a dipet is jól magába szívja, ami a vízben csak lassan oldódik ki belőle
Íme, az oldódási folyamata

Pordipek

Ezek nagyon finom szemcsézetű por állagú dipek, melyek segítségével egy lassan oldódó zselés réteget vonhatunk a csali köré, ezzel csábítván el a halakat. Ahhoz, hogy a megfelelő módon rátapadjon a csalira, azt le kell fújni az amino booster spray-vel, csak így tudjátok a várt eredményt elérni. A lefújást követően hemperegtessétek meg a csalit porban, és már kész is! Ha e műveletet többször megismétlitek, vastagabb réteggel boríthatjátok be a bojlit, így a hatás is hosszabb lesz. Folyékony testvéréhez hasonlóan a por állagú dipet is bármilyen alkalmazhatjuk csalinál.

A por állagú dipek nagyon sok új lehetőséget kínálnak a bojlis horgászok számára
Először fújjátok le a csalit a spray-vel
Ez a folyadék fogja rátapasztani a csalira a pordipet
Jöhet a porban „fürdetés”
A csali egy kör tuningolás után
A második kör után már jóval látványosabb az eredmény
A képen jól látszódik a vízben kocsonyássá váló réteg

A következő rész tartalmából:

Bojlis Suli 22. - Paszták jelentősége a bojlis horgászatban

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.