Bojlis Suli 24. - Bojlit gyúrunk, de mivel?

Bojlis Suli 24. - Bojlit gyúrunk, de mivel?

Ebben az epizódban a bojligyúrás eszközeit szeretném nektek részletesen bemutatni, melyekkel elkészíthetitek első saját készítésű csalitokat. Bemutatom azokat a tippeket és ötleteket, melyekkel megkönnyíthetitek és felgyorsíthatjátok a munkafolyamatokat. Ha kíváncsiak vagytok, hogy milyen eszközökre is van szükség ehhez, tartsatok velem, megmutatom!

Inox keverőfej

Ha nagy mennyiségű bojlit készítünk, akkor nagyon nehézkes és időigényes a kézi keverés, e munkafázist könnyen lerövidíthetitek egy fúrógép és egy keverőfej segítségével. A fúrógépbe befogatjátok a keverőfejet, és már lehet is vele dolgozni. Garantálom, ha kipróbáljátok, soha többet nem fogtok kézzel kezdeni bojligyúrást! Természetesen ez sem fenékig tejfel, mivel a gyúrás utolsó fázisát így is kézzel kell befejezni, csak az addig tartó utat lehet lényegesen lerövidíteni.

Az inox keverőfej nagyon időtálló, tartós megoldás
Csak be kell fogatni egy fúrógépbe és már kezdődhet is munka

Bojli kinyomó pisztoly

A pisztoly segítségével kikerülhetitek a hurkák kézzel történő elkészítését, hiszen ez úgy két kilogramm felett komoly kihívást jelent és a munkát is nagymértékben meglassítja. Nincs más dolgotok, mint a csomagban található műanyag fejeket a roller átmérőjének megfelelően méretre vágni. Aztán megtöltitek - mint egy hurkatöltőt - és elkezditek kinyomni a kész hurkákat. Ezeket én egyből a rollerre szoktam kinyomni, így nem kell még egyszer megfogni a tésztát, így csökken a repedés veszélye. Ha nagy mennyiséget készítetek, érdemes e kinyomó nagytestvérét választani, melynek kapacitása elérheti a 2-3 kilogrammot. Ennél már nincs szükség az emberi erőre, mivel sűrített levegővel működik - egy kompresszor segítségével -, és egyszerre akár két-három hurkát is képes kitolni.

Az első feladat a kinyomó pisztolyt „ráhangolni” a rollerre
Egy jobb minőségű kinyomó pisztoly jelentősen megkönnyítheti munkátokat…
… de egy kompresszoros kinyomó pisztollyal még gyorsabbá tehetitek a munkafolyamatot
A tésztát hengerré formázva töltsétek be
Ha tele a pisztoly, akkor helyezzétek rá a tölcsért
Légtelenítsétek a pisztoly tartalmát, így tömörebb lesz a tészta és kevésbé fog repedezni
Rögzítsétek le a rollert
Olajozzátok meg a rollert…
… mert különben rá fog ragadni a tészta

Bojliroller

A bojliroller segítségével készíthetünk a kinyomó pisztoly által megformázott rudacskákból golyókat. Nincs más dolgotok, mint a roller alsó, rögzített felére ráfektetni a hurkákat, majd tegyétek rá a felső lapját és kezdjétek el oda-vissza mozgatni. Ezt néhányszor érdemes megismételni, így a golyók elnyerik végleges formájukat. A bojliroller többféle átmérőben készül: az egészen apró, 8 mm-es bojlihoz valótól akár az óriásnak számító 30-40 mm-esekhez valót is készítenek. Egy jó tanács: a rollert mindig egy stabil asztalra helyezzétek és azon is érdemes lecsavarozni, ezzel a kis praktikával sok bosszúságtól megkímélhetitek magatokat. Én sodrás előtt át szoktam kenni néhány csepp halolajjal, így kevésbé tapad a lágyabb tészta is a rollerre.

A kinyomó segítségével nyomjuk ki a tésztát a rollerre
Egy kis gyakorlat után akár több hurkával is dolgozhattok egyszerre
A roller fedőlapját a sínbe helyezve oda-vissza húzó mozdulatokkal görgessetek golyót a tésztából
Néhány sodrás után levehetitek a fedőlapot, kész a csaligolyó

Főzőedény

Sokan gondoljátok, hogy erről teljesen felesleges írni, hiszen vizet forralni bármiben lehet. Én az első bojlikészítéseimnél mindig csak bedobáltam a forrásban lévő vízbe a golyókat, majd ahogyan elkezdtek feljönni, nekiálltam kergetni őket egy kis szűrő segítségével. Aztán mikor kiszáradtak a golyók és elmentem horgászni, akkor ért csak igazán nagy meglepetés: voltak golyók, melyeknek erős maradt az illatuk, ám a vízben gyorsan elolvadtak, ahogyan a fagylalt a napon, én meg csak csodálkoztam, hogy mi is lehet ennek az oka. Elkezdtem gondolkodni, vajon mit csináltam rosszul, aztán eszembe jutott. Mivel főzéskor pár szemenként dobáltam a lobogó vízbe a golyókat, aztán ugyanígy szedtem ki őket, nagyon nem egyforma időket főttek, ezáltal az egyik túlfőtt (ebből kőkemény, szinte aroma nélküli „biliárdgolyók” lettek), amelyeket kevesebb ideig „úsztattam”, azoknak megmaradt az aromája, de a vízben gyorsan elolvadtak. Sőt, ha utóbbiakat nem használtam el gyorsan, akkor a nyers fehérje miatt penészesedésnek is indult, amit egyáltalán nem értékelnek a pontyok, úgyhogy még a gondolatát is hessegessétek el, hogy ilyen csalival horgászni indultok. Ezek után csak fedővel és hozzá méretezett főzőedény betéttel ellátott edényt használok, és nem várom meg, míg a golyók feljönnek, hanem idő szerint főzöm a bojlit. Ez az átlagos, 20 mm-es méretnél egy perc harminc másodpercet jelent. Remélem, ezzel a rövidke kis történettel sokatoknak tudtam segíteni és sok olvasót sikerül megkímélni nem kevés bosszúságtól.

Íme, a tökéletes főzőedény: van kivehető betétje és teteje egyaránt
A kivehető betét könnyíti és egyben gyorsítja a munkafolyamatot

A következő rész tartalmából:

Bojlis Suli 25. - Az első saját készítésű bojlink

Lépésről lépésre haladva mutatjuk be, hogy miként kell egy egyszerű bojlit elkészíteni.

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.