A rakós botos horgászat ABC-je 1.rész - Az elrettentés

A rakós botos horgászat ABC-je 1.rész - Az elrettentés

Egy dolog motivált, amikor megírtam ezt a cikksorozatot, hogy a bő 1 éves rakós botos horgász pályafutásom alatt szerzett tapasztalataimat megosszam veletek. Egyértelmű célként tűztem ki - mivel a (rossz)élmények sora még nagyon friss -, hogy a hozzám hasonló kezdők dolgát megkönnyítsem. Valamint, lépésről lépesre haladva miden olyan fontos dolgot nagyító alá tegyek, amely a rakós botos horgászattal kapcsolatos. Szeretném megköszönni a Fórum tagjainak azt a sok-sok tanácsot, amivel segítették elsajátítani ezt az érdekes és eredményes technikát. Most is számítok segítségetekre! A cikksorozat akkor lesz teljes és valóban informatív, ha mindenki elmondja majd az adott témánál tapasztalatait, észrevételeit.

Nincs az-az Isten…

Én voltam az egyik olyan ember a Fórumon, aki annak idején leírta, hogy ez mekkora baromság. Semmi értelme tartogatni egy rudat a víz felé, ami ráadásul nehéz is, nem is lehet vele messzire horgászni, ráadásul még drága is…

Beleestem abba a hibába, amelyet nap, mint nap megtapasztalhatnak a Fórumlátogatók, hogy olyan dologról mondtam alaptalan véleményt, amiről fogalmam sem volt! És ami talán még rosszabb, azért kritizáltam éles hangon magát a rakós botos horgászatot, mert úgy véltem, hogy (feleslegesen) soha nem fogok erre pénzt áldozni, ezért látatlanba elítéltem és lehúztam a technikát. Hasonló (értelmetlen) vitát a bojlizás mellett, és ellen érvelők között lehet a leggyakrabban felfedezni.

Sajnos be kell látnom, hogy nagyot hibáztam, de én legalább őszinte, és azóta sokkal megfontoltabb vagyok.

Lassan 4 éves „horgászpályafutásom” alatt, folyamatosan váltottam át a hagyományos módszerekről a finomszerelékes technikákra, míg végül eljutottam addig, hogy megrendeltem az első rakós botomat!!! Ez egy életre szóló és felejthetetlen élmény volt, hiszen az elsőt senki sem felejti el, legyen szó bármiről…

Sokat csodáltam előtte a profikat


De milyet?

Magamról tudom, hogy mennyire nehéz volt eldönteni, hogy végül is milyen botot rendeljek. Sokat dilemmáztam, vegyek egy egészen olcsót, ha mégse jönne be, vagy rendeljek mindjárt egy drágábbat, hogy mégis könnyebb és kezelhető legyen a bot?

A márkák és különböző típusok között nagyon nehéz eligazodni, nem is akarok senkit semmilyen botra rábeszélni, vagy lebeszélni, én csupán leírom azt, hogy mit és miért választottam.

A választék túlságosan nagy, a kezdő képtelen ebben eligazodni, magamról tudom…

Két dolog volt, ami a döntésemet befolyásolta. Az első a pénztárca vastagsága. Bár már azóta megtanultam, hogy nem a bot a drága, de erről majd később… A második, hogy törhetetlen, de legalábbis erős bot legyen.

Mivel a reklámok világában élünk, elő a Sporthorgászt és nézegettem a hirdetéseket, továbbá az Aprót böngészgettem. Itt találtam meg azt, ami úgymond „meggyőzött”, 2003-ig ezzel a bottal fogták ki a legnagyobb (jegyzett) halat. A ponty súlya 19,6 kg volt! Ez kell nekem!!! Ha ekkora halat lehet vele kifogni, akkor az én picuri 1-2 kg-os pontyaimhoz tökéletes lesz.

Az én picuri halaimhoz biztos megfelel választásom

Közben elővettem újra Döme Gábor: Pontyfogás trükkjei finomszerelékkel 2.rész c. videokazettát, hogy már előre megtanuljam a rakós botos horgászat csínját-bínját.

Na bumm, mit látok elsőként: törésteszt a kazetta elején. 3 rakós bot ripityára törve… mindössze 1,8 kg alatt. Az, hogy a valóságban 13 m-en ez mekkora súlyt is jelentett, ebben a pillanatban nem tudott érdekelni. Csak a tényeket néztem: 1,8 kg alatt eltört. Erre jött a feleségem intő szava: „és még te akarsz ilyen botot?!”. Az, hogy mit gondolhatott ekkor rólam, le se merem írni. De ilyenkor jön, a már megszokott győzzük meg magunkat… és vegyünk egy Milo Spider Pole rakóst.

A később megvásárolt botom és egy termetes áldozata

Azóta sok olyan információra és tapasztalatra is szert tettem, amely birtokában be kell látnom: nem ez a két legfontosabb támpont, ami a rakós bot választást segíti. Ma már sokkal fontosabbnak tartom, hogy olyan botot vegyek majd legközelebb, amelyiket ha eltöröm, - mert eltöri mindenki, sajnos szinte biztos!!! -, könnyen szerezzek hozzá tagot. Ismerek nem egy olyan horgászt, aki 6-12 hónapot várt egy-egy bottagra! A szezon kellős közepén, 1 hét is sok idő!!! Másik nagyon fontos szempont a topsetek ára, illetve azok beszerezhetősége.

Topset - az első olyan szó, amiről fogalmam sem volt, hogy mit jelent. Időbe telt mire rájöttem. A rakós botot a spicc felől számozzák be. 1-es a legkisebb tag, 2-es a következő és így tovább egészen a nyéltagig. A topset nem más, mint a bot első 3, 4 vagy 5 tagja, attól függően, hogy hány tagot kíván vásárolni az ember. (Akkor a 9 tagos topset az egész bot???)

Egy rakós bot topsetek nélkül mit sem ér!

Na, de ugorjunk vissza a botokhoz.

Az árak nagyon eltérőek ezeknél a horgászeszközöknél: 40.000 Ft-tól a csillagos égig, de lehet, hogy még egy kicsit tovább is nyújtózkodnak. Ami általánosságban igaz, hogy a nagyhalas, pontyos botok olcsóbbak, mint ugyanazon cég keszegező, vagy versenyzői botjai, de ennek ára, egészen pontosan súlya van!

A keszeges, versenyzésre is alkalmas gyors botok drágábbak, mint a nehezebb, ’lógósabb’ pontyos botok

Jön a tél, karácsonyra rakós bot a fa alá, tavaszig pedig irány a konditerem. Hogy miért? Itt vannak a botom adatai, amik nem hivatalos adatok, ezeket én mértem le digitális gyerekmérleggel, kölcsönkérve azt, az akkor 2 hónapos fiamtól. A bot súlya (mért!): 920 g. Ahhoz, hogy ezt vízszintesen (egyenesen) lehessen tartani, a következő súlyt kell megemelni, a megnövekedett erőkarnak köszönhetően: 13 m-ben 4,89 kg; 11,5 m-ben 4,02 kg. Ha az oldalszél feltámad, ezek a számok drasztikusan növekednek!

A valós bothossz is egy érdekes téma. Összeraktam a botomat és lemértem: 12,10 m hosszú lett a 13 méteres rakós. Ne ijedjen meg senki, azért ennyire nem rövid a 13 m-es bot. Mivel Hydrolastic gumival horgászom, ki van véve a vágatlanul 70 cm-es spicc. De ha a 12,1 m-es botba visszateszem a spiccet, ami 70 cm, ebből 63 cm lóg ki, így bot 12,73 m, de még mindig nem 13. A további probléma ott van, hogy a spiccből még egy centit sem vágtam le, anélkül pedig használatba venni nem lehet. Tehát a bot mindenképpen rövidülni fog. Jócskán vissza kell majd vágni (vagy mint ahogy én tettem kivenni) a spiccet, ha egy vastagabb, pontyos gumival szeretné a horgász bevetni.

Első próbálkozásaim helyszíne


Ha már sikerült kiválasztani a botot, akkor jönnek a problémák…

Amikor végre megérkezett a bot és először vettem kézbe, rögtön kibontottam, összeraktam, illetve csak raktam volna, de valami gond volt vele: nem illettek egymásba a tagok. Akár hogyan számolgattam, méregettem csak 11 m körül volt valahol a teljes hossz. Jól kezdődik ez is... Ekkor jött az ötlet: www.haldorado.hu áruház/bot/rakós… hány darabból áll ez a bot? 9 db! Akkor nekem miért van csak 8? Jobban megvizsgálva a tagokat, előkerült még egy, amely a nyéltagba volt beleszorulva. Végre megvan mind a 9. Huhh….

Első tipp: számold meg a tagokat, mielőtt elkezded összerakni a botot, mivel ezek a botok nagyon passzentosan, tökéletesen illeszkednek egymásba, előfordul, hogy észre sem veszed és bennmarad egy. Az összetapadást okozhatja egy kis kosz vagy egyszerűen a nedvesség is. Az első pár összerakás után, már ez rutin lesz, hogy hány tagnak kell lennie, de nekem, amikor először volt a kezemben egy ilyen bot, nem volt annyira egyértelmű. A dolog veszélye ott van, hogy amikor elkezded összerakni a nyél felől a botot (Murphy, mert miért is ne onnan kezdenéd, különben azonnal rájönnél erre a hibára), nagyon szerencsétlen esetben össze tudod rakni, csak éppen rövidebb lesz, és a ráemelés pillanatában törhet. Ezt most lehet, hogy nehéz elképzelni, sőt aki már gyakorlott rakós bot kezelő, az elmosolyogja magát, de ilyen is megtörténhet. Saját tapasztalatból tudom…

Gyors összerakás, természetesen a lakásban lefoglalva ezzel a nappali közlekedő vonalát, keresztül az ajtókon. A botot emelve nem számoltam azzal, hogy ez 13 m hosszú, és ha én a nyéltagon 20 cm-t emelek, akkor az 13 m-en már meghaladja az ajtókeret maximális magasságát! Ennek a következménye egy koppanó topset hang volt, jelezvén, hogy elértük a maximális magasságot. Még vizet a bot csak a mosogatóban látott, de már majdnem kétszer eltörtem.

Második tipp: ha csak nem laksz egy táncteremben, a lakásban ne kísérletezz! Nagyon könnyű eltörni a botot, ne tetézzük még ezt azzal, hogy a lakásban szerencsétlenkedünk.


Hogyan tud eltörni a botod?

Sokan azt hiszik, akik megveszik életük első rakós botját, legyen az új vagy használt, hogy ezzel a világot váltották meg, függetlenül annak árától. Sajnos be kell látni, hogy előbb vagy utóbb mindenki eltöri a botját. Én annyira vigyáztam a botra, mint a hímes tojásra, mégis már a második bottörésen vagyok túl. Ebből az egyik 100%-ig az én hibám volt. A másikban volt vagy 30% garanciális probléma is, amit orvosoltak végül. Ez a bottípus olyan tulajdonságokkal rendelkezik, hogy normális körülmények között hihetetlen ereje van. Lásd erre a Top Mix bot terhelési próbáját, amikor tényleg szépen hajlik az a bot, és felemelte a súlyt, amit a kazin nem bírtak a nagyhalas botok, de ezt csak kifogástalan bottal lehet megcsinálni.

A fejlett technika lehetővé tette, hogy a botok még tovább erősödjenek

Az élet sokkal egyszerűbb dolgokat produkál:

Polyák Csabi bottörése: (üdv a klubban) A Tiszán valamibe leakadt a szereléke, és a versenyzőktől látott módon, csak megrázta a botot. Abban a pillanatban elpukkant a 3. tag. Ilyenkor merül fel az, hogy ez vajon mitől. Egy korábbi ütődés, sérülés lehetett az oka annak, hogy ilyen kis erőhatás alatt megadta magát. A törött tagot vizsgálgatva próbáltam meg azt, hogy a teljesen ép részt eltörjem, de ez nehezen sikerült, még összeroppantani is alig bírtam, de a törött részhez közel, ahol már voltak hajszálrepedések, ott, mint a ropit, úgy törögettem darabokra a csonka tagot.

Szállítás közben is könnyen sérülhet a bot, ha nincs műanyag csőben és bottáskában

Saját bottörésem: Nagyobb halat sikerült megakasztanom és a hal hihetetlen erővel ment balra, én pedig úgy döntöttem, hogy le kellene rövidíteni, és a 4. taggal jobban tudnék vele bánni. Igen ám, csak ilyenkor az illesztési felületnél nagyon nagy erők hatnak egymásra. Amikor elkezdtem szétszedni, nem bírtam a hal húzását eléggé megtartani egy kézzel, és amikor már csak 1 centiméternyire volt összedugva a 2. tag, össze is roppant a topset. A megoldás az lett volna, hogy még teljes hosszban magam elé húzom a halat és csak akkor rövidítek, amikor a botra nem hat oldalirányú húzás. Megtanultam, csak kár, hogy egy kicsit drágán.

Láttam már törni botot szállítócső ráejtéssel, rálépéssel, vagy egyszerűen csak nagy szélnek köszönhetően, amikor botgörgőn volt a bot, majd a görgő borult, a bot roppant… Vigyázni kell rá! Még valami: soha ne akarj átlépni felette, és erről másokat is beszélj le, hogy átlépjenek a botod felett.

Ha ezeken a rémségek során átrágta mindenki magát, mehetünk, illetve csak mehetnénk a vízpartra, de még sok mindent össze kell hangolnunk, hogy „működjön” a bot. Ezekről majd legközelebb.

Írta: Takács Péter (t_peti)
Fotók: Döme Gábor, Takács Péter

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: