Pergető iskola 14. rész

Csákó Gábor 2003-07-03
Miért fontos, vagy fontos-e egyáltalán, hogy miben pergetünk? Sokan csóválják most a fejüket, miért is tettem föl ezt a kérdést. Azonban ha eltekintenénk a téli és késő őszi horgászatoktól, és csak a nyári vagy tavaszi alkalmakat vennénk figyelembe, akkor egyértelműen megválaszolható lenne az. Válasszuk tehát ketté a ruházkodást, tavaszi-nyári és őszi-téli időszakra!

Pergető iskola 13.

Csákó Gábor 2003-06-23
A pergető horgászat során, mivel gyakorlatilag a létező legnagyobb mobilitást ez a módszer adja, nem felejtkezhetünk meg semmi olyan dologról, ami eredményességünket, vagy kényelmünket szolgálja. Nincs attól kellemetlenebb, mint amikor felesleges négy-ötszáz métereket félóránként meg kell tenni, mert az autóban maradt valami. De annak sincs értelme, hogy úgy nézzen ki a pergetőhorgász, mint egy mozgásképtelen karácsonyfa. Tehát jól össze kell állítani a kiegészítők listáját, mert nem gátolhat a mozgásban és a horgászatban, de mégis minden kezünk ügyében kell, hogy legyen, ha szükséges. Tekintsük át melyek azok az "apróságok", amik úgymond nélkülözhetetlenek!

Pergető iskola 12. rész

Csákó Gábor 2003-05-30
A most következő műcsalikat bemutató írásomban, a támolygó kanalak következnek. Egy kis nosztalgiával kezdem... Első látásra azt sem tudtam, hogy mit kezdjek a hosszúkás formájú fémmel, amely hajlított volt és domború, és szépen csillogott. Ilyesmi került a kezembe először, még valamikori első botomhoz járt, a csiricsáré magyar készlet. Évekig nem tudtam, vajon mi dolgom lehet a szúrós horgokkal ellátott micsodákkal, amik ráadásul valami egészen érthetetlen módon háromágúak voltak. Otthon beraktam őket a fiókomba, és ott is maradtak egészen 13 éves koromig. Hanem aztán, történt egyszer, hogy a szakirodalmat alaposan benyalva megérett bennem az elhatározás: villantózni fogok, támolygóval!

Pergető iskola 11. rész

Csákó Gábor 2003-05-23
Ennek az írásnak lehetne talán az is az alcíme, hogy "Wobblereink színei - avagy melyik a fogósabb?" Wobblereink talán a legféltettebb darabjai készletünknek, ez két dologgal magyarázható: a szépen kidolgozott műcsalira már ránézni is öröm, mondhatni esztétikai élmény, és sajnos az áruk is arra sarkall bennünket, hogy becsüljük fahalainkat. Műcsalikról szóló írásom előző fejezetében ejtettem néhány gondolatot - az általánosság mércéjével írottan - a wobblerek színéről. Most komolyabban górcső alá veszem ezt a korántsem mellékes tényezőt.

Pergető iskola 10. rész

Csákó Gábor 2003-05-15
Sokunkban fölmerült a kérdés, amikor először vettük kézbe a nyelvvel ellátott fa, vagy műanyag halacskákat, hogy lehet-e ezekkel halat fogni egyáltalán? Aki nem adta föl az első, vagy második sikertelen próbálkozás után a dolgot, az megtapasztalhatta a wobblerezés ízét, mással össze nem hasonlítható zamatát, és foghatott - és fogott is - halat ezekkel a "kütyükkel". Meg merem kockáztatni a kijelentést, hogy a wobblerek talán a legeredményesebb műcsalik. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden körülmények között fogunk vele halat, de folyóvízen, és tavasztól őszig gyakorlatilag a wobblerek - egy-két kivételtől eltekintve - verhetetlenek. Rengeteg híres gyár és egyéb cég csak úgy ontja magából a fahalakat, alig tudunk eligazodni köztük, a kezdők számára gyakran nehéz a választás a kétségbeejtően bőséges választék miatt.

Pergető iskola 9. rész

Csákó Gábor 2003-05-09
Mostani írásomban a körforgó villantókat helyezem nagyító alá. A különleges, nagy rezonanciát keltő feltűnő műcsali, bizonyos esetekben verhetetlen. Különösen a csuka horgászatában vált be, de a többi rablóhal sem veti meg. Mint minden műcsalinak vannak előnyi és hátrányai is. Ebben az írásban erre is fény derül.

Pergető iskola 8. rész

Csákó Gábor 2003-02-12
A gumihalak használatba vétele kicsit bonyolultabb, mint a twistereké, de ez sem túl nagy ördöngösség. Az okozhat némi bonyodalmat, hogy miként "patkoljuk meg" őket. Ugyanis a nagyobb (9 cm feletti) gumihalak, már csak akkor jelentenek biztos fogást, ha az ólomfej horgán kívül, még egy háromágú horoggal is ellátjuk a faroknyél környékén. Ennek a lépéseit szeretném most részletesen bemutatni. Kevés szöveg és sok egyértelmű fotó segítségével.

Pergető iskola 7. rész

Csákó Gábor 2003-02-06
Tegyük bevethetővé a twistert! Akár ez is lehetne az alcíme ennek az írásomnak, amely igen kevés szöveget, de annál több értékes és egyértelmű fotó tartalmaz. Vannak bizonyos dolgok, amelyeket felesleges túlmagyarázni, agyon írni. Néhány egyértelmű fotó többet mond mindennél. Ezt a cikket elsősorban azoknak ajánlom, akik számára gondot jelent a twistergumi használatba vétele, ólom fejjel történő ellátása. Lássuk, hogyan is kell mindezt elvégezni.

Pergető iskola 6.rész

Csákó Gábor 2003-01-31
A pergető iskola a különböző műcsalik bemutatásával folytatódik. Elsőként kedvenceimmel, a szilikon csodákkal (gumihalakkal, twisterekkel) ismerkedhetnek meg közelebbről. Amikor elterjedtek hazánkban is a gumiférgek, nem gondoltam volna, hogy karrierjük fényes és tartós lesz. Persze akkor még nem pergettem rendszeresen, így nem tudhattam, mi mindenből maradok ki...

Pergető iskola 5.rész

Csákó Gábor 2003-01-22
Ebben a részben a pergetésre alkalmas zsinórokat szeretném közelebbről megismertetni, és néhány konkrét típust bemutatni. Horgászzsinórjainkat két nagy családba soroljuk. Vannak az egyszálú (monofil) damilok, és a többszálú (multifil), ismertebb nevükön fonott zsinórok. Pergetéshez mindkettő megfelelő lehet, ha ismerjük a jó pergetőzsinór néhány tulajdonságát.

Hogyan válasszunk pergetőorsót?

Benyhe János 2003-01-07
Úgy ültem le a számítógép elé, hogy a Haldorádó portál "Pergető Iskola" című gondolatébresztő cikksorozatának orsókról szóló harmadik és negyedik részeihez szólok hozzá a Fórumban. Csakhogy időközben belemelegedtem a dologba, a szöveg egyre dagadt, ráadásul a szemléletesség kedvéért készítettem hozzá néhány képet és ábrát is, így végül kinőtte az írás a hozzászólás kereteit.

Pergető iskola 4. rész

Csákó Gábor 2002-12-11
A jó pergetőorsóval támasztott kritériumok legalább annyira szigorúak, mint a szerelék másik nélkülözhetetlen darabjával a pergetőbottal. Az előző részben pontról pontra kielemeztük, mely feltételeknek kell megfelelnie egy megbízható és tartós pergetőorsónak. Három konkrét általam próbált típust szeretnék most bemutatni, amelyek az én szigorú elvárásaimnak is megfeleltek.

Pergető iskola 3. rész

Csákó Gábor 2002-12-06
Pergetéshez nem használhatunk akármilyen orsót, azt is elárulom, hogy miért. Jómagam, évekkel ezelőtt minden szezonban "megettem" egy orsót. Kipróbáltam jó néhány gyár azonos felépítésű, szebbnél szebb, csillogó, designos orsóját, és rá kellett jönnöm, hogy a pergetésből fakadó, állandó, komoly igénybevételt csak azok a szerkezetek bírják, amelyek kifogástalan anyagból készülnek, és jól is vannak összerakva. Ez csupán két alapfeltétel, de egy megbízható pergető orsónak nagyon komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Ismerkedjünk meg ezekkel részletesen!

Pergető iskola 2. rész

Csákó Gábor 2002-12-03
Az előző részben megismerkedhettek a pergetőbottal és annak minden fontos paraméterével. Következzen kettő konkrét bot, más-más kategóriában, amelyeket magam is próbáltam, használok, és amelyeket bátran ajánlok másoknak is.

Pergető iskola 1. rész

Csákó Gábor 2002-11-25
Egy olyan új cikksorozatot szeretnék útjára indítani, amely kizárólag a pergető horgászatról szól. Az alapoktól indulva kívánja a legsportszerűbb és talán legfárasztóbb rablóhal horgászati módot bemutatni. Abban reménykedem, hogy segíthetek nem csak azoknak, akik még kacérkodnak a pergetéssel, hanem azoknak is, akik már haladók eben a műfajban. A sorozatban megismerkedhetnek az alapfelszerelésekkel: botokkal, orsókkal, zsinórokkal, műcsalikkal és kiegészítőkkel. Bemutatom, hogyan kell megfelelően összeállítani ezeket, és miként tehetjük "gyilkos fegyverré" őket. Most is várom hozzászólásaikat, kívánságaikat, észrevételeiket. Szerkesszük együtt a készülő cikkeket!
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.