Rendezés

Ősz a folyón - Amikor a Duna elkényeztet

Bottyán Marián 2016-10-11
Igazán szép az őszi Dunán a látvány, a színpompás falevelek, amiket lassan lehullatnak magukról a fák, a halak pedig megkezdik őszi kondicionáló táplálkozásukat - felkészülve ezzel a szűkösebb, téli időkre. Számomra az ősz a feederezésről és az esti pergetésekről szól, az előbbivel a márnákat, míg utóbbival a süllőket veszem célba. Egész napokat tudnék eltölteni ilyenkor kint a természetben, azonban a munka és az itthoni elfoglaltságok jelentősen behatárolják horgászataim idejét és mennyiségét. Időnként dilemmát okoz szenvedélyemnek hódolni kedves folyómon. Az elmúlt évben több időt tölthettem vízen az őszi hónapokban, ezért megtapasztalhattam, milyen adakozó tud lenni a folyó.

A helyünk

Németh Tamás 2016-09-25
Talán sok horgász ismer olyan helyet, amit szinte magáénak érez. Ahova leggyakrabban eljut akár közelsége miatt, vagy éppen azért, mert ez számára a legkedvesebb. Tudok én is egy ilyet, és bár foglalt horgászhely nem létezik, mégis úgy mondom: a helyünk.

A Duna sodrában

Fazekas Roland 2016-04-26
Egy hideg, borongós január végi estén, horgászat elvonási tüneteim szakújság olvasással való enyhítése közben komoly elhatározásra jutottam. Majd tizenöt évnyi állóvízi horgászat után megismerkedem a folyóvízi horgászattal! Az elhatározást hamar tett követte, és másnap már a helyi horgászboltban találtam magam, ahol az állami horgászjegy mellett kiváltottam a területi jegyet is a Komárom-Esztergom megyei Duna-szakaszra. Nagy reményekkel és konkrét elképzelésekkel láttam neki a horgászidénynek, azonban a kezdeti lépések nehezebbnek bizonyultak eredeti elképzeléseimnél, ahogy az már lenni szokott.

Apad

Szili Dániel 2016-04-02
Úgy tartja a mondás, ha árad a folyó, a part közelében keresd a halat, viszont ha apad, beljebb húzódnak. Nos, arról nem szól a fáma, hogy mekkora áradásnál és milyen mértékű apadásnál kell figyelembe vennünk ezeket az igazságokat, nekem meg aztán tök mindegy, Apám megtanított horgászni, a többi már rajtam múlik. Egy biztos, próbálkozni mindig lehet, legfeljebb mindenki levonja a maga tanulságát.

A tavaszt várva…

Ördögh Máté 2012-02-07
Fázósan húzta össze magát fagyos medrében a Duna. Hevenyészve összetoldozott-foldozott, sok helyütt lyukas, hézagos jégtakarójában próbált nyugalmat találni, nem sok sikerrel. Vastag jégtáblák karistolták, horzsolták egymást, törve-recsegve tülekedtek a zsúfolt országúttá változott Öreg Folyamon, aki a felszínen továbbra is rendíthetetlen egykedvűséggel dacolt a dermesztő külvilággal. Ha szenvedett is, nem mutatta, ahogy a természet többi lakója is türelmesen várt. Vártak a hatalmas tömegben állomásozó varjak, hogy engedjen szorításából a Fagy Úr. Vártak a bokrok ágai közt búvó cinkék (időnként el-elpityeredve), hogy moccanjon a dermedt ízeltlábú aprónép. Vártak a jeges akadályok korlátozta récék, s velük együtt a homályos mélyben rejtőzködő halak, hogy szűnjön végre a még február közepén is zord tél hatalma. Sokat nem kellett már várakozniuk…

Apadás idején

Ördögh Máté 2012-01-09
A fővárosi forgatagban - mint mindig - ívásra vonuló lazacok módjára siettek (ám a nemes halakkal ellentétben többnyire merőben más céllal) a már reggel is elnyűtt, morcos emberek. Szürkén nyögtek a dugulásig zsúfolt forgalom alatt az utcák, szürkén ácsorogtak a vénségükre omladozó, illetve frissen felhúzva is már öregen festő épületek, szürkén gubbasztottak a galambok, szürkéllett minden. Fanyarul szólva, harapni lehetett a „sűrű”, ködösen szmogos, állott levegőt. Hosszú ideje változatlanul alakultak az égi események, az egyhangú időjárással kapcsolatban érdekes beszédtémát találni eleve kudarcra ítéltetett. Kár is lett volna pazarolni a szót a se nem őszi, se nem téli klímára, hisz nem történt semmi lényeges. Ezzel még nem is lett volna baj, ám a - szintén szürke - Dunán is egyre jobban látszott a tartós szárazság…

Örömpeca a szőke folyón…

Héjja Tibor 2011-12-01
Gyakran látogatott és kedvenc helyeim közé tartozik a folyó Tiszapüspöki falu feletti szakasza. Sok szép halat adott már nekem ez a hely. Itt a víz lassan, egyenes mederben folyik, ezért partvédő kövezés is csak 1-2 rövid részen van, a többi helyen pedig homokos a part. Idén már magam mögött tudhatok néhány eredményes pecát. Elsősorban a keszegfélék örvendeztettek meg sűrűn a kapásaikkal, de néhány szép süllőt, balint és csukát is sikerült itt kivenni. A keszegfélékre picker- és feederbottal, süllőre és csukára pedig egy keményebb, de érzékeny spiccű fenekező bottal szoktam vadászni.

Paducok az Ipolyból

Kecskés Viktor 2011-02-28
Legutóbbi cikkem kapcsán jól megkaptam. Mért nyavalygok?! - hiszen ha valaki igazán szeretne, mindig lehet alkalmat találni a horgászatra. Ez így van. Nem is hagytam abba a horgászatot, csak kicsit más vizekre eveztem. A megszokottól eltérően most nem is a ragadozó halak lesznek a középpontban. Folyóvízre szeretnélek kalauzolni benneteket. Három különböző módszert próbálok bemutatni, amivel így, télvíz idején sikerült keszegeket fogni az Ipolyon.

Jó játék a horgászat

Kiss Gábor 2009-12-22
Egy áthorgászott, haltalan éjszaka után azon kaptam magam, hogy szinte fizikai fájdalmat érzek a sikertelenség miatt. Szinte megijedtem. Valóban erről szól a horgászat? Kizárólag darabszámban, kilóban mérhető a siker? Mi történt velem, nem tudok már pusztán a horgászatnak örülni? Talán mégis, így elhatároztam, hogy legközelebb egy kényelmes, kellemes, csónakázós, szemlélődős pecázásra rendezkedek be.

Dunai halak nyomában

Ördögh Máté 2009-12-03
Írásom idején napok óta fázósan borsózott a mélyszürkére komorult Duna háta, a hőmérő higanyszála reménytelenül alacsonyan állt, a jeges északi messzeségből érkező, esővel, hóval terhes felhők serege mintha soha sem akart volna véget érni. A nem is oly távoli dunai emlékeimből próbáltam vigaszt meríteni, hátha ezzel is hamarabb múlik a rossz idő.

Egy őszi nap az Ipolyon

dr. Süveges András 2009-11-20
Idén tavasszal ismerkedtem meg az Ipollyal, egyik legszebb folyónkkal. A tavaszi sikeres horgászatokat követően (amikor is rengeteg termetes keszegfélét sikerült szákba terelni) egész évben visszavágytam az Ipoly partjára, de ilyen-olyan okok miatt egészen október elejéig nem sikerült elképzeléseimet megvalósítanom. Szerencsére a folyó ezúttal sem okozott csalódást; nem is okozhat, hiszen a gyönyörű vízpart látványa még a totális betlit is képes feledtetni - hát még, ha halat is fog az ember…

A csatorna

Pintér Péter 2009-09-18
Még gyermekkoromban szerettem bele a kis patakokba és csatornákba. Ez a „szerelem” azóta is tart. Aki egyszer megszerette ezt a műfajt, az soha nem felejti el végleg, és ha nem is jár ki ilyen kis vizekre, soha nem felejti el az itt szerzett élményeket. Talán azért is szeretem annyira a csatornapecát, mert az soha nem a minőségi etetőanyagról, a mázsányi horgászcuccról és a méregdrága felszerelésről szól. Itt a horgász találékonysága, tapasztalata, hal- és helyismerete a fogás záloga. Kevés cucc, egy szál bot és a horgász. Ráadásul még sportos műfaj is, mert itt a helyben ülős peca sokkal kevesebb halat ad, mint a cserkelő, kereső horgászmódszer.

Mi lesz veled, Hajógyári-öböl?

Ördögh Máté 2009-05-31
A dús növényzetű szigeten meghúzódó öblöcske hűen követi a Duna „hangulati” változásait. Vele együtt emelkedik-süllyed, tavasszal és nyáron mogorván, zavarosan duzzad, ősztől higgadtan, letisztultan apad. A vén folyamból gébek tolakodnak mohón szűk torkolatába, szelíd felszínén szomszédoló récék lesik minden mozdulatunkat, kenyérmorzsában reménykedve. Időnként türkizfolt cikázik egyik partjáról a másikra - jégmadár iramodik dolga után. Fürge kenus-kajakos evezők gyakran és kevésbé, motorcsónakok sokkal ritkábban, viszont harsányabban törik meg az öles nyárfák, fűzmatuzsálemek vigyázó, őrködő karéjában megbúvó néhai Duna-ág tűnődő csendjét. De hiába a faóriások tömör sorfala, az öböl nem nyugodhat. Hétvégi esténként zajlik az élet; kiadós hangerőben, monoton ritmusra rázva lazulnak a vendégek. Ezek a kis összejövetelek azonban csekélységek lehetnek az igazán „nagy buliban” várható beépítések eredményeként létrejövő állapotokhoz képest. Vajon meddig lesz olyan ez a kicsi, noha már több mint egy évszázada mesterségesen kialakított öböl, mint amilyennek ma (még) ismerjük?

Mi lesz veled, Hajógyári-öböl?

Ördögh Máté 2009-05-30
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer a Dunán két zátonysziget, egy kicsi, meg egy nagy. Teltek-múltak az évek, évszázadok, évezredek, régi és még régebbi korok emberei gyűjtögettek, halásztak és vadásztak, kerestek menedéket, alapítottak római helytartói székhelyet itt, végül kialakították a Hajógyári-öblöt a valaha világhírű hajógyárral. Kicsit utánanéztem az öböl eredetének, és kíváncsian kutattam, milyen jövő vár rá. A múlt valahogy fényesebbnek tűnt…

Szerény kezdetek

Ördögh Máté 2009-03-26
A cím nyilvánvalóan jelzi, nem lesz szó se több kilós pontyokról, sem pedig ugyanennyi mennyiségű fehérhal-zsákmányokról. Januárban hiába vártam menyhalakra, s keszegezni sem volt módom az eddig bevált, de most vastag jég borította helyeken. Csupán azzal vigasztalhattam magam, hogy így legalább kormoránoktól, rabsicoktól nem zavartatva, nyugodtan pihenhetnek a halak. Persze ez sem tarthatott örökké.

Ha ló nincs, szamár is jó!

Ördögh Máté 2009-03-17
Új év, új remények…valahogy mindig jobbat akarnánk az előzőnél. Az idei esztendő azonban amilyen siváran indult, ugyanúgy folytatódott. Zord, jeges januári napok teltek lassan, kedvetlenül vánszorogva a másnapi elmúlás felé, február elejének csalóka enyhülésére ismét fagyos napok, sőt hetek következtek. E sorok születésekor március első hetében járunk, de a tavasz egyelőre még bizonytalanul, változékony (hol esős, hol szeles, néha napos) hangulatban próbál úrrá lenni ingatag helyzetén. És a halak? Hát, ők meglehetősen passzívan viszonyultak az egészhez.

Tavaszváró horgász ok

Kiss Gábor 2009-03-13
Ülök a szobában és bámulok ki az ablakon, szakad a hó. Nem is lenne ezzel semmi baj, de a múlt héten már egész jó idő volt, pár halat is sikerült fognom. Most meg itt van ez a lehetetlen idő, pedig már annyira várom a tavaszt. Mondjuk, nem is lepődöm meg, számomra mindig is a leghosszabb és nem a legrövidebb hónap volt a február. Ekkorra legtöbbször véget ér a lékhorgászat, napközben olvad, éjszaka fagy, beköszönt az átmeneti időszak. Persze lehetne otthon a meleg szobában fényképeket nézegetni, orsót szerelgetni, műlegyeket kötni, de a szobafogságot én nem sokáig bírom. Muszáj horgásznom vagy csak csavarognom a vízpartokon.

Őszi portyák

Ördögh Máté 2008-12-16
Hát, ez a nyár is hamar eltelt, túl vagyunk már az ősz derekán, átléptük-ballagtuk a csendesülő, apadó Dunával. A vén folyamon kenyérzsákos etetéssel gyűjtögettem tapasztalatokat, élményeket, öbölbéli keszegeket, kárászokat tereltem partra, és gébek keserítették meg a horgászat édesnek kívánt óráit (mindenütt). Nélkülözhetetlenné vált fényképezőgépem időközben bemondta az unalmast, majdnem két hónapot feküdt a „szanatóriumban”. Pedig lett volna mire fókuszálnia…

Vendégségben a Dunán

Kiss Gábor 2008-11-02
Alapvetően folyóvízi horgásznak vallom magam, de ha jobban belegondolok, inkább Tiszai horgásznak kellene neveznem magam, hiszen egy-két bátortalan próbálkozáson kívül hazánk többi folyóvízén nem horgászom. Persze jártam én már a Körösökön, a Rábán és a Dunán is, de idő és helyismeret hiányában sok sikert nem értem el. A Duna azonban különösen izgatta fantáziámat, hiszen mégiscsak hazánk legnagyobb folyóvize, ennek ellenére Ricsi barátom sokadik invitálását fogadtam csak el egy szeptemberi hétvégén.

Este, éjszaka folyóvízen

Kiss Gábor 2008-09-08
Alapvetően nem szeretek éjszaka horgászni: sötét van, hideg van, és a hal sem eszik. Az utóbbi években azonban annyira megszaporodott a motorcsónakok száma a Tiszán, különösen hétvégén, hogy egyre inkább rákényszerülök, ha nyugodt horgászatot szeretnék. Ennek ellenére nem írtam volna róla, ha a fórumon fel nem merült volna kérdésként. Felmerült, és kapásból válaszoltam is: nem érdemes éjszaka a Tiszán horgászni. Aztán szép lassan elkezdtem gondolkodni…

Négy nap a Tiszán - 2. rész

Kiss Gábor 2008-07-24
Két napja indultam Szolnokról, hogy jó pár folyamkilométert magam mögött hagyva Szegedig csónakázzak a Tiszán. Igen kellemes, napsütéses időnk van, sok halat nem fogunk, de annyi azért akad, hogy ne kelljen a konzervekre fanyalodnunk. Minden este hatalmas tömegben rajzik a kérész, ami egyedivé teszi a kirándulást. Előttem van még Csongrád, majd Mindszent és Algyő, mielőtt hazaérkeznék…

Négy nap a Tiszán - 1. rész

Kiss Gábor 2008-07-22
Amikor ladikkal, evezővel jártam a folyót, csavargásaim távolságát fizikai teljesítőképességem szabta meg. Miután motor került a ladikra, kitárult a világ és egyre távolabbi kirándulásokra indultam. Tavaly óta egy könnyen trélerezhető, gyors csónakom van, a téli hónapok alatt meg is született egy többnapos csónaktúra gondolata, amelynek kezdő állomásául végül Szolnokot választottam, elsősorban azért, mert itt él Hori barátom, aki Csongrádig végül útitársamul is szegődött.

Horgásszunk csónakból?!

Kiss Gábor 2008-06-25
Gyermekkoromban irigykedve néztem az előttem elhaladó csónakokat, valahogy úgy képzeltem el, hogy ha nekem egyszer egy csónakom lesz, sokkal több és nagyobb halat fogok majd. Csónakom nem is oly sokára lett… A partról csak annyi látszik, hogy a csónakból horgászónak nem kell az ártéren áttörnie magát a folyópartig, meg tudja horgászni akár a halban mindig gazdagabb túlsó partot is, és úgy általában is, könnyebben, elegánsabban horgászhat, mint parthoz kötött társai. Nézzük csak meg közelebbről! Csónakból valóban minden halat mi fogunk majd meg?

Idénynyitó a Tiszán

Kiss Gábor 2008-05-19
A horgászszezon igazi kezdetét nekem már évek óta a csónakos horgászat megkezdése jelenti. Horgászom ugyan egész télen a folyón, alkalomadtán állóvizeken még lékről is, sőt az egyik legkedvesebb időszaknak a kora tavaszi ártéri pecázásokat tartom, mégis a tavasz legszebb pillanata számomra, amikor több hónapos kényszerpihenő után csónakom újra a vízre kerül.

Tavaszváró

Ördögh Máté 2008-02-27
Csak az igazán megszállottak keresik mínusz 7-8 fokban a halakat még akkor is, ha a hőn óhajtott menyhalak (naná, hogy róluk van szó) egy ideje mintha elfelejtettek volna táplálkozni. Amilyen pazarul indult a dunai menyhalak szezonja októberben (egyesek szerint már szeptemberben), annyira megcsappant az érdeklődésük a zord idővel beköszönő decemberben, hogy aztán karácsony táján eltűnjenek, ki tudja, merre. Így aztán az év első hónapjában rendhagyó módon alakult a horgászat.

Tavaszi egerészés

Ördögh Máté 2007-03-26
Kiszámíthatatlan víz a Duna. Hát még akkor, ha rendhagyó időjárásunk is megadja „savát-borsát” az akár napról napra megváltozó folyami körülményeknek. Tavasz van, bár hogy mióta, az már jó kérdés. Tény, hogy még az öblök csendes vízfelszínén sem képződött számottevő (és tartós) jégpáncél a téli (?) hónapok során, és szinte végig enyhe, februári-márciusi klímának örvendezhetett a fővárosi Dunán (is) próbálkozó horgász. Ezért a cím kissé sántít, a „tavaszi” egerészésben részben benne vannak a téli élmények is.

Őszi halak a mélyben

Ördögh Máté 2006-11-28
Minden évszaknak megvan a maga varázsa, főleg az amúgy is változékony hangulatú Dunán. Az idei ősz sokáig próbálta nyárnak álcázni magát, de az egyre hűvösödő éjszakák, a mind korábban érkező alkonyok nem tévesztették meg a halakat. Bizony, ilyenkor a mélyebb, nyugodtabb vízterületek hamar megtelhetnek ilyen-olyan lakókkal. Az egyik fővárosi helyen szép élmények várhatnak az „elvermelni” nem szándékozó horgászra.

A FOKA-öböl

Ördögh Máté 2006-11-14
Sokáig egyszerűen „Fókának” becéztük ezt a kicsi öblöt, mely a Rákos-patak és az Újpesti-öböl között fekszik szerényen. Rendhagyó neve egy cég, a Folyamszabályozó és Kavicskotró Vállalat kezdőbetűiből tevődik össze, bár talán egyre inkább a gyorsan épülő Marina Part jut először eszébe erről az öbölről a legtöbb embernek. Azért remélem, nem Marina-öböl lesz a neve…

Nyárutó a Rákos-pataknál - a változatosság gyönyörködtet

Ördögh Máté 2006-10-03
Mint hajdanán vándorló, vadászó-gyűjtögető őseink, úgy vonulnak a tapasztaltabb folyóvízi horgászok az áradás idején is elérhető, meghorgászható területekre. A vízparton meglepően gyorsan terjednek a hírek, fél füllel mindig érdemes a beszélgető társakra is figyelni. A Rákos-patak az egyik olyan hely, ahol magas vízállásnál érdemes próbálkozni.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.