A harcsa

Polyák Csaba 2010-04-10
A harcsa vizeink legnagyobbra növő hala. A legtöbb horgász álmodik arról, hogy egyszer életében összeakaszthassa vele a bajszát. Ez azonban nem túl egyszerű. A hazai vizekben a bőség már nem a régi, komoly kitartás, tapasztalat, felszerelés és sok-sok vízen töltött óra szükséges ahhoz, hogy egy termetes példánnyal összemérhessük erőnket. A dolgot nehezíti a harcsa rejtőzködő életmódja. Tapasztalt harcsázók azt mondják, hogy első feladat a harcsa horgászatában az, hogy ismerjük meg szokásait, életét. A tudományos vizsgálatok több ponton is ellentmondanak a horgász tapasztalatoknak, így garantálom, hogy lesz pár vitaindító megállapítás, de bízom benne, hogy mindez csak a harcsa életének, szokásainak még jobb megismerését fogja szolgálni.

Az angolna

Polyák Csaba 2010-03-28
Az angolna családjának egyetlen képviselője hazánkban. Több horgásznak okozott szívinfarktushoz közeli állapotot, egy időben nem volt olyan nyári szezon, hogy pusztulásáról ne zengett volna a média. Személyes kapcsolatom egyszer volt a fent nevezett hallal, mikor édesapámmal a Tisza-tavon csónakból fogtunk egy ilyen „rémet”. Sohasem felejtem el azt a ramazurit, amit a csónakba emelés után művelt. Mint egy burleszkben, minduntalan kisiklott édesapám kezei közül, míg végül több törölköző segítségével lefogtuk. Meglepetten pislogtunk egymásra, hiszen korábban soha senki nem találkozott vele. Annyit tudtunk, hogy a Balatonban megtalálható, de hogyan kerülhetett akkor a Tisza-tavon a horgunkra? Alaposabban megismerve, ez lehet a legkisebb rejtély, amivel a tudománynak meg kell küzdenie.

A törpeharcsa

Polyák Csaba 2010-01-25
A törpeharcsa sok horgász bosszúsága. Nem is arról folyik a diskurzus, hogyan lehet horogra csalni, hanem arról, hogyan lehet elkerülni. A törpeharcsa méltó a nevére, bár eredeti élőhelyén nem lenne rá érvényes ez a jelző. Ahol túlszaporodott, ott a „mikroharcsa” név jobban illene rá. Én még emlékszem gyerekkorom sörösüveg méretű törpéire, akkoriban nem is volt velük semmi gond. Sok tévhit van a köztudatban vele kapcsolatban, érdekes, hogy mi a valóság!

A süllő

Polyák Csaba 2008-04-30
A süllő sokak kedvence. Elegáns, kimért ragadozó. Ránézésre nem olyan vérszomjas a fizimiskája, mint a csukának, pedig ő is félelmetes vadász. Illetik a „vizek hercegnője” bókkal is. Hogy miért, pont hercegnő, és nem herceg? Ki tudja? Ha jobban belegondolok, valóban van benne valami kecses nőiesség, annak ellenére is, hogy vérbeli ragadozó. Az igazán kapitális példányok sok horgász álmaiban kapnak főszerepet. Ki ne szeretne egy hatalmas tüskéshátúval találkozni? Ismerjük meg közelebbről is vizeink egyik legszebb ragadozójával!

A csuka

Polyák Csaba 2008-01-22
A csuka a hazai vizekben családjának egyetlen képviselője. Kevés olyan horgász van, aki ne ismerné. Jellegzetes, minden porcikájában a ragadozó életmódra teremtett halunk. Ha emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel, akkor a gonosz, falánk, sunyi szavakkal is illetjük. Ha egy kicsit jobban megismerjük, akkor látni fogjuk, hogy halunk nem más, mint egy hihetetlen precíz „vadászgép”. Minden testrésze ezt a célt szolgálja, és - véleményem szerint - vizeink leghatékonyabb ragadozója is ő. Nem csupán a vizek apróságai félik, de a horgász számára is tiszteletet parancsoló. Szigorú vonásai tekintélyt kölcsönöznek neki.

A balin

Polyák Csaba 2007-12-04
A balin - vagy kicsit talán előkelőbb nevén: ragadozó őn - sok pergető horgász egyik kedvenc hala. Kellően rafinált, már-már eszes, néha könnyedén, máskor borzasztó nehezen horogra csalható őkelme. Az igazán szép példányokkal történő találkozás pedig minden pecásnak örök emlék marad. Ha a halaknál rangsorolni kellene a „sportosságot”, akkor minden bizonnyal dobogós helyezésre számíthatna. Hogy ki is ő, és hol kereshetjük? Erről szól most ez a kis bemutatkozó.

Gébes gondolatok

Ördögh Máté 2007-11-09
Gébek. Kicsi, furcsa küllemű, ormótlan fejű, dülledt szemű és jókora szájú halak, csillapíthatatlan étvággyal, nagy szaporasággal és elképesztő alkalmazkodóképességgel. Talán nem túlzás azt állítani, hogy jelenleg ők uralják a Dunát.

A vágódurbincs

Polyák Csaba 2006-10-04
A vágódurbincs nem éppen a horgászok kedvence. Kifejezetten „durbincs sógorra” senki sem horgászik, mégis sokszor horogra akad. Néha a nap egyetlen hala lehet, hiszen ha semmit nem fogunk, egy-egy kóbor paptetűtől még halszagú lehet a kezünk. Simogatni mégsem érdemes, de még csak csókot sem ajánlatos nyomni az orrára. Elég szúrós természetű. Ismerkedjünk meg ezzel a tüskebökivel!

A sügér

Polyák Csaba 2006-09-27
A sügér egyike azon kevés halunknak, akit nem a mérete miatt szeretnek oly sokan. A sügérezésnek komoly tudománya van, erről számos cikket olvashattunk már a portálon. Egy szebb sügér megfogása komoly sportértékkel bír. Nem egy nagyra növő óriás, mégis sokan elszántan néha csak őt keresik. Ismerkedjünk meg most vele közelebbről!

A pisztrángsügér

Polyák Csaba 2006-04-11
A naphalfélék családjába tartozó pisztrángsügér hasonló utat járt be, mint a szintén ebbe a családba tartozó naphal. Ő is a messzi idegenből érkezett hazánkba, de nem tudott olyan széles körben elterjedni, mint sok más jövevény. Ha a hal sportértékét nézzük, ez bizony kár, ellenben ha a természet dolgába beavatkozó ember kísérletezése felől szemléljük a kérdést, akár szerencséről is beszélhetünk. Ismerkedjünk meg ennek a halnak a szaporodásával, szokásaival, életmódjával. Ennek ismeretében mindenki eldöntheti, hogyan viszonyuljon ahhoz, hogy jelen van a vizeinkben.

A naphal

Polyák Csaba 2006-03-14
A naphalat a nép igen kevés névvel illeti. Ez is utal arra, nem őshonos hallal van dolgunk. A magyar vizekben egészen 1905-ig nem találkozhattunk vele. Hogy honnan került vizeinkbe, és miért? Mi az oka elszaporodásának? Miért beszélnek sokan haraggal erről az egyébként színpompás halról? Hamarosan kiderül.

A menyhal

Polyák Csaba 2006-01-12
A menyhal a maga módján egyedülálló. Hazánkban a tőkehalfélék családjának egyedüli tagja. Sokan még lehet, sohasem találkoztak vele, hiszen az ismerkedésre igen szűkös idő adatik meg a horgásznak, amit ennek ellenére érdemes kihasználni. Több szempontból is különc őkelme, szerelmi szokásaiban igazi „kéjenc”. Rögtön kiderül, miért.

A domolykó

Polyák Csaba 2005-03-25
„A domolykó fürge, ügyes és óvatos hal, mely ifjú korában a hegyi vizekben igen magasra felhatol - Benecke 1000 métert mond, de bizonyos, hogy magasabbra is megyen -; nagyon falánk, úgy hogy felcseperedve békázik, s ha szerét teheti, egerészik is, különben rovarevő; a folyóvizet szereti, de azért ott van elevenebb vizű tavakban, sőt a hévizek árkainak még melegebb részében is.” (Herman Ottó: A magyar halászat könyve)
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.