Süllőszagú őszi esték

Bottyán Marián 2022-01-19
Kopaszodó fák, elnyúló éjszakák, fagyos hajnalok, egyre ritkább sárkányok, napközben a szorgos csalihalfogás, ám minden estében ott a bukás. A jó öreg Zsitva gyakran mostoha, mégis villant olykor egy szép fogast. Megtanultam a leckét, tudom a megoldást, gyakorolni kell a végtelen kitartást.

Balatoni süllőzés XII. - Ízelítő a balatoni süllőhorgászat élményeiből

Csörgits Gábor 2013-09-02
A balatoni süllőzés részleteit bemutató sorozatot mi más zárhatná, mint egy élménybeszámoló, ami bepillantást enged e horgászmódszer szépségébe, ami felvillantja az így szerezhető élmények izgalmas momentumait? Igyekszem az e horgászatot még nem kipróbálók számára is átadni valamit a balatoni süllőzés hangulatából, élményeiből… aki pedig már próbálta és sikereket is elért, annak talán saját kellemes emlékeit segít majd felidézni mindez. A következő történet nem életem balatoni süllős élménye, „csak” egy átlagosnak mondható esti horgászat leírása…

Balatoni süllőzés X. - Járulékos halak, kiegészítő eszközök

Csörgits Gábor 2013-08-06
A sorozat a süllőzésre fókuszál, mégsem foglalkozhat kizárólag a süllővel. A horgászat alapvető jellemzője, hogy még a specializált módszerekkel sem érhető el, hogy a célhalon kívül más bizonyosan ne akadjon horogra - és sok esetben nem is cél a lehetséges zsákmányok kizárása. Ennek megfelelően ezen epizódban áttekintjük a balatoni süllőzés közben - járulékosan - fogható halakkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókat. Emellett - a sok elméleti ismerettől a praktikum felé elkanyarodva - végigvesszük, mire lehet még szükségünk ahhoz, hogy balatoni süllőzésünk sikeres legyen.

Balatoni süllőzés IX. - Pergetés; süllőzés partközelben

Csörgits Gábor 2010-02-24
Noha a sorozat maga a nyílt víz horgászatára koncentrál, mindenképpen foglalkozni kell a partközeli részek specialitásával is, annál is inkább, mert épp e részek azok, amelyek nemcsak csónakból, hanem partról is elérhetőek. És hogy hogyan kerül ide a pergetés? Nem véletlenül: a balatoni süllőpergetés nem a nyílt víz eredményes módszere…

Balatoni süllőzés VIII. - Úszós módszerek

Csörgits Gábor 2009-11-19
Ugyan a balatoni süllőzés legnépszerűbb módszere a fenekezés, nem kevés olyan helyzet adódik, ahol az úszós felszerelés előnyeit is kihasználhatjuk. Akadók mentén vagy partközeli próbálkozások esetén tán nem is annyira meglepő, hogy a mérleg nyelve néha az úszózás felé billen, ám a fenekezésnek még a nyílt vízen is jó alternatívája lehet az úszós horgászat. Lássuk, hogyan és miért?!

Őszi süllőzés a magyar tengeren

Lusztig-Horváth Dóra Zsuzsa 2009-11-09
Most következő cikkemben olyan tippeket osztok meg Veletek a csalizást, szereléket, jelző-használatot illetőleg, amik mind kezdő, mind már tapasztalt rutinos rablóhal-horgászok számára hasznosak lehetnek, és segítséget nyújthatnak egy sikeres süllő horgászathoz a Balatonon. Tartsatok velem, ígérem, kalandos utazásban lesz részetek!

Balatoni süllőzés XI. - Haltisztítás, halfeldolgozás

Varga Zoltan 2008-12-22
A balatoni süllőzés jellemzően nem a C & R elvéről szól, bár - természetesen - a méret alatti vagy az annál nagyobb, de saját elvárásainkat nem kielégítő mérettel bíró egyedeket visszaeresztjük. A Balatonon a süllőhorgászat mindig is a konyha minőségi halhússal való ellátását célozta, illetve ez az inkább kedvtelés jelleggel horgászók esetében sem vált elhanyagolható szemponttá. Ennek megfelelően a balatoni süllőhorgászat természetes velejárója a hal konyhakésszé alakítása, amihez egyes alapismeretek megszerzése, bizonyos technikák elsajátítása nélkülözhetetlen. Ebben az epizódban ehhez szeretnénk némi segítséget nyújtani.

Balatoni süllőzés VII. - Fenekező módszerek

Csörgits Gábor 2008-06-16
A balatoni nyíltvízi süllőzés leggyakrabban alkalmazott módszere a fenekezés: a tapasztalt és az alkalmi süllőzők többsége ennek valamelyik változatát alkalmazza. A fenekezés praktikum oldaláról megjelenő két legnagyobb előnye általános horgászfelfogás szerint a csali felkínálásának jól meghatározható helyzetében, valamint a könnyen megoldható és jó kapásjelzésben keresendő. De vajon ez tényleg minden esetben igaz? A sorozat e részében a fenekező horgászat előnyei és hátrányai mellett a különféle, általunk is használt végszerelékek balatoni (ill. tágabb értelemben állóvízi) alkalmazhatóságát részletezzük.

Balatoni süllőzés VI. - Csalik

Varga Zoltan 2007-12-18
A balatoni nyíltvízi süllőzés eredményességének egyik kulcsfontosságú tényezője a csali, hiszen - többek között - éppen a megfelelő csalétek kiválasztása határozza meg, hogy kapcsolatba kerülünk-e a süllőkkel. Gyakran nagyon is sok múlik azon, hogy mit, milyen formában és milyen módon kínálunk fel tüskéshátú kedvenceinknek. Ha nem találjuk el a szájuk ízét, az jelentősen csökkentheti a kapások számát. A sorozat e részében a sikeres csalik és felkínálási módozataik kérdéskörét részletezzük.

Balatoni süllőzés V. - Horgászfelszerelés: botok, orsók, zsinórok és horgok

Varga Zoltan 2007-09-27
A balatoni nyíltvízi fenekező és úszós süllőzés felszerelésigénye nem támaszt különös igényeket, hiszen a horgászat sikerében alapvetően a megfelelő idő és hely, valamint a csali és a végszerelék kiválasztása a meghatározó. Ugyanakkor kisebb odafigyeléssel - és minimális anyagi ráfordítással - a süllőzéshez nagyon praktikus felszerelést állíthatunk össze.

Balatoni süllőzés IV. - Az időjárás, napszakok, évszakok szerepe, helyválasztás

Varga Zoltan 2007-07-31
Talán egy olyan horgászmódszer sincs hazánkban, melyet annyira befolyásolna az időjárás, mint a nyílt vízi süllőzést a Balatonon. Az időjárási hatások közül egyértelműen a szél a legfontosabb, ráadásul a süllőfogás eredményességét tekintve a horgászatunkat megelőző időszak széljárása is meghatározó lehet. A többi időjárási elem (borultság, csapadék) ehhez képest a gyakorlatban elhanyagolható fontosságú. A napszakok szerepe lehet még igazán lényeges, valamint egyes időszakokban az, hová is megyünk süllők reményében… és a jó helyekre nem árt, ha vissza is találunk!

Balatoni süllőzés III. - A horgonyzás rejtelmei és kényelmi csónak-kiegészítők

Varga Zoltan 2007-05-10
Csónakunkat - legyen az saját, kölcsönbe kapott avagy bérelt - csak úgy tudjuk a nagy tavon süllőzésre használni, ha képesek vagyunk megfelelően rögzíteni a horgászatra kiszemelt helyen is. Ez nem is biztos, hogy olyan egyszerű, legalábbis sokak számára és elsőre… nem mindegy ugyanis, hol akarunk megállni és ahhoz milyen felszerelés áll rendelkezésre. Ha sikerült stabilan fixálni vízi járművünket, kezdődhet a horgászat - és sokszor csak ekkor derül ki, hogy a csónak kiegészítői, berendezései közül mi minden lehetne jobb, egyszerűbb, praktikusabb. Ha ezeknek legalább egy részét már korábban, tudatosan a horgászat során jelentkező igények szerint alakítjuk ki, sok bosszúságtól mentesítjük magunkat, és a hosszúra nyúló horgászatokat is kényelmesebbé tehetjük.

Balatoni süllőzés II. - A megfelelő csónak

Varga Zoltan 2007-01-31
A balatoni süllőzés túlnyomórészt nyílt vízi horgászat, ezért a megfelelő vízi jármű alapvető fontosságú. A horgászok zöme nem rendelkezik vitorlással, ezért legtöbben csónakból próbálkozunk. A Balatonon használható csónakok bizonyos tulajdonságait - a tó egyedi adottságai miatt - még jogszabály is részletezi. Ezt és elődeink sok-sok gyakorlati tapasztalatát is felhasználva az alábbiakban felvázoljuk, milyen az ideális balatoni horgászcsónak, illetve kiderül, hogy veszélyessége miatt mely változatok minősülnek nyílt vízi süllőzéshez alkalmatlannak. Természetesen a csónak vízen tárolásáról és a kötelezően előírt kiegészítőkről is bőven esik szó… és noha a témát kifejezetten a balatoni jellegzetességek szempontjából járjuk körül, pár gondolat a csónakkal más vizeken mozgóknak is hasznos lehet.

Balatoni süllőzés I. - A Balaton és a balatoni süllő

Csörgits Gábor 2006-12-06
Új, és terveink szerint a témát érintő minden igazán fontos kérdésre részletesen kitérő sorozatot indítunk. A balatoni süllőzéshez fontos összes horgász- és segédeszköz bemutatása mellett használatukat és a hozzájuk kapcsolódó lényeges tudnivalókat szeretnénk megismertetni az olvasóval. Ezek többsége számos hazai állóvizünkön is jó kiindulási alap, akkor is, ha maga a Balaton és az ott élő süllők viselkedése is sok szempontból sajátosnak tekinthető.

Téli süllőzések

Ladányi Tamás 2005-01-05
A tél közepén járunk, az olyan vizeken, amik esetleg nem fagytak be, ez az időszak igazi szezon lehet a ragadozóhalak terén. A Tisza-tavon és az öreg folyón, a vízeresztés utáni időszakokban, egy megfelelő helyismerettel rendelkező horgász fantasztikus élményekkel gazdagodhat a süllőhorgászat során. Szinte, csak jókat hallottam az itteni süllőzésekről, 10 kilón felüli fogások borzolták a kedélyeimet. Kíváncsiságom addig hajtott, míg a tisza-tavi horgászatokat felettébb ismerő Lukács Viktorhoz fordultam a kérdéseimmel. Rendkívül hasznos tanácsokkal látott el, melyek remélem nem csak számomra tanulságosak, hanem az írást olvasóknak is.

Drótos süllő

Ladányi Tamás 2003-01-28
Pár hete egy rendkívül érdekes e-mailt kaptam, mely kellően felcsigázta az érdeklődésemet. Michnay Gusztáv egy olyan süllős, csalizási módszert mutatott meg benne, melyet biztos, hogy sokan tudnánk eredményesen használni. A módszernek rengeteg előnye van, mely nagyban megkönnyíti a rablóhalas horgászok vízparti tevékenységét. Michnay Gusztáv a Körösök partján holland horgászoktól tanulta el, az általa csak "drótos", süllős módszernek nevezett csalizást.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.